Dezvăluire INCENDIARĂ. Lobby intens pentru a schimba un raport cheie al ONU privind clima
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Diverse țări fac presiuni pe OMU împotriva unui raport
Diverse țări fac presiuni pe OMU împotriva unui raport
Un uriaș set de documente confidențiale care au ajuns în presă dezvăluie presiunile la care este supusă ONU pentru a schimba abordarea privind politicile legate de schimbările climatice.  

Documentele consultate de BBC News arată cum țările încearcă să modifice un raport științific crucial privind modul de abordare a schimbărilor climatice.

Scurgerea de informații arată că Arabia Saudită, Japonia și Australia se numără printre țările care cer ONU să minimalizeze necesitatea de a renunța rapid la combustibilii fosili.

De asemenea, se arată că unele națiuni bogate pun în discuție plata mai multor sume de bani pentru ca statele mai sărace să treacă la tehnologii mai ecologice.

Acest "lobby" ridică semne de întrebare pentru summitul COP26 privind clima care va avea loc în noiembrie.

Scurgerea de informații arată că țările se opun recomandărilor de acțiune ale ONU și are loc cu doar câteva zile înainte de a li se cere, în cadrul summitului, să își ia angajamente semnificative pentru a încetini schimbările climatice și a menține încălzirea globală la 1,5 grade.

Mediu. Companiile, nepăsătoare la schimbările climatice. Analiză

Documentele care au făcut obiectul scurgerilor de informații cuprind peste 32.000 de dosare trimise de guverne, companii și alte părți interesate echipei de oameni de știință care elaborează un raport al ONU menit să reunească cele mai bune dovezi științifice privind modul de abordare a schimbărilor climatice.

Aceste "rapoarte de evaluare" sunt întocmite la fiecare șase-șapte ani de către Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), organismul ONU însărcinat cu evaluarea științifică a schimbărilor climatice.

Aceste rapoarte sunt folosite de guverne pentru a decide ce măsuri sunt necesare pentru a combate schimbările climatice, iar cel mai recent raport va fi o contribuție crucială la negocierile din cadrul conferinței de la Glasgow.

Autoritatea acestor rapoarte derivă în parte din faptul că aproape toate guvernele lumii participă la procesul de obținere a unui consens.

Comentariile din partea guvernelor pe care BBC le-a citit sunt în marea lor majoritate menite să fie constructive și să îmbunătățească calitatea raportului final.

Colecția de comentarii și cea mai recentă versiune a raportului au fost comunicate echipei de jurnaliști de investigație a Greenpeace UK, Unearthed, care le-a transmis către BBC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel