INS: Deficitul balanței comerciale a scăzut în primele două luni din an
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comerțul mărfuri
Comerțul mărfuri
În lunile ianuarie și februarie 2024, deficitul comercial al României a fost mai mic cu 5,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Așadar, deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost de 4,142 miliarde de euro în primele două luni din an, cu 228,4 milioane euro mai puțin, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Conform sursei citate, în primele două luni ale anului exporturile (FOB) au însumat 15,042 miliarde de euro - mai puțin cu 0,1%, iar importurile (CIF) 19,184 miliarde de euro - mai puțin cu 1,2%. 

Totodată, în ianuarie și februarie cele mai importate și exportate produse sunt: maşini şi echipamente de transport (47,3% la export şi 36,3% la import) şi alte produse manufacturate (29,1% la export şi 27,9% la import).

Schimburile de bunuri din interiorul Uniunii Europene în perioada menţionată au avut o valoare de 11,045 miliarde de euro la expedieri şi de 14,111 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,4% din total exporturi şi 73,6% din total importuri.

De asemena, schimburile de bunuri cu țări din exteriorul UE în perioada menționată a avut o valoare de 3,996 miliarde euro la exporturi şi de 5,073 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,6% din total exporturi şi 26,4% din total importuri.

În a doua luni din an, exporturile au însumat 7,956 miliarde de euro, iar importurile au depăşit 10,130 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,174 miliarde de euro. Faţă de luna februarie 2023, exporturile din luna februarie 2024 au crescut cu 1%, iar importurile au crescut cu 2%.

Conform INS, soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel