Întâlnire de gradul zero între șeful AIEA și Putin
Autor: Pana Pavelescu
Data publicării:
Rafael Mariano Grossi, șeful AIEA, și Vladimir Putin
Rafael Mariano Grossi, șeful AIEA, și Vladimir Putin
Directorul general Rafael Mariano Grossi s-a întâlnit astăzi cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul eforturilor AIEA de a preveni un accident nuclear în timpul actualului conflict militar din Ucraina, subliniind necesitatea urgentă de a stabili o zonă de protecție și securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

Săptămâna trecută, directorul general s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev și se vor întâlni din nou acolo în cursul acestei săptămâni, după discuțiile de astăzi cu președintele Putin la Sankt Petersburg.

În ultimele săptămâni, directorul general Grossi s-a angajat în consultări intense atât cu Ucraina, cât și cu Federația Rusă pentru a conveni și a pune în aplicare o astfel de zonă de protecție cât mai curând posibil, având în vedere bombardamentele care au avut loc în ultimele săptămâni și luni la cea mai mare centrală nucleară din Europa sau în apropierea acesteia.

"Situația din regiunea din jurul centralei nucleare Zaporojie și din alte părți a devenit din ce în ce mai periculoasă, precară și provocatoare, cu atacuri militare frecvente care pot amenința, de asemenea, siguranța și securitatea nucleară", a declarat directorul general Grossi.

"Acum, mai mult ca niciodată, în aceste vremuri extrem de dificile, trebuie stabilită o zonă de protecție în jurul centralei ZNPP. Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Miza este mare. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a contribui la garantarea faptului că un accident nuclear nu are loc în timpul acestui conflict tragic, deoarece ar putea provoca și mai multe greutăți și suferințe în Ucraina și nu numai", a mai spus el.

Citește și:

Raportul oficial al AIEA despre centrala nucleară Zarojorie

În cel mai recent raport al AIEA despre situația centralei nucleare de la Zaporojie  se spune că joi a avut loc un nou bombardament care a avariat o linie electrică care alimenta cu energie electrică unitatea 6.

Informația a fost furnizată de personalului operativ ucrainean de rang înalt de la fața locului.

Cinci generatoare diesel au început să furnizeze energie electrică acestui reactor după ce conexiunea sa la o linie de rezervă de 150 de kilovolți (kV) a fost întreruptă în timpul bombardamentelor care au avut loc într-o zonă industrială din afara sitului ZNPP. Acestea au funcționat timp de aproximativ o oră și jumătate, în timp ce o sursă alternativă de energie de la alte patru reactoare a fost conectată la unitate, a cărei răcire a miezului a fost menținută în permanență.

Incidentul a subliniat încă o dată situația precară a securității și siguranței nucleare la cea mai mare centrală nucleară din Europa - situată acum într-o zonă de război activ - și, în special, sursele fragile și vulnerabile de energie externă care sunt necesare pentru răcire și pentru alte funcții esențiale de securitate și siguranță nucleară, inclusiv în timpul actualei opriri la rece a tuturor celor șase reactoare ale centralei.

Centrala nucleară ZNPP are la dispoziție doar o singură linie de alimentare externă directă de înaltă tensiune - din cele patru linii de acest fel existente înainte de conflict - iar conexiunea acesteia la unitatea de reactor 6 a fost pierdută în bombardamentele din 21 septembrie. Tot atunci, unitatea a primit temporar energie electrică de la generatoarele sale diesel înainte de a putea accesa din nou energia externă, indirect prin intermediul postului de comutație al unei centrale termice din apropiere și al unei linii de rezervă de 150 kV. Această linie de 150 kV a fost cea care a fost avariată ieri, provocând a doua întrerupere a alimentării cu energie electrică a acestui reactor în puțin peste două săptămâni.

"Din nou și din nou, operatorii curajoși, calificați și experimentați ai centralei găsesc soluții pentru a depăși gravele problem care continuă să apară din cauza conflictului. Cu toate acestea, acesta nu este un mod sustenabil de a administra o centrală nucleară. Există o nevoie urgentă de a crea un mediu mai stabil pentru centrală și pentru personalul său", a declarat directorul general Grossi.

Directorul general s-a aflat ieri la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski pe tema situației de la centrala ZNPP și a propunerii AIEA de a crea o zonă de protecție a securității nucleare și a securității în jurul instalației. El se va deplasa în Federația Rusă la începutul săptămânii viitoare pentru consultări suplimentare cu privire la acest plan, cu scopul de a ajunge la un acord și de a-l pune în aplicare cât mai curând posibil.

Menținerea și extinderea prezenței AIEA la centrala ZNPP, patru experți în materie de securitate nucleară, securitate și garanții nucleare ai AIEA au trecut în prima linie și au sosit vineri la centrală pentru a-i înlocui pe cei doi colegi care au rămas și au lucrat la sit începând cu 1 septembrie, când directorul general Grossi s-a deplasat la instalație pentru a stabili Misiunea de sprijin și asistență a AIEA în Zaporojie (ISAMZ). Experții furnizează observații și evaluări independente și imparțiale ale situației de la centrală. Aceștia vor oferi, de asemenea, sprijin pentru zona de protecție a siguranței și securității nucleare, odată ce aceasta va fi convenită. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...


pixel