Întâlnire de gradul zero între Blinken, Lavrov și Wang Yi
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Anthony Blinken și Serghei Lavrov
Anthony Blinken și Serghei Lavrov
Miniștrii de externe din cele mai mari națiuni ale lumii vor aborda chestiunea războiului din Ucraina și impactul acestuia asupra securității energetice și alimentare la nivel mondial, în cadrul unei întâlniri care va avea loc în această săptămână la Bali.

Cu toate acestea, în loc să ofere unitate, discuțiile ar putea exacerba diviziunile existente cu privire la conflictul din Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să se întâlnească în stațiunea indoneziană Bali, unde se va pregăti terenul pentru un summit al liderilor G-20 și care va avea loc tot aici, în luna noiembrie.

Va fi pentru prima dată din ianuarie când Blinken și Lavrov se vor afla în aceeași cameră. Nu există niciun indiciu că cei doi se vor întâlni separat, dar chiar și fără o întâlnire individuală cu Lavrov, Blinken s-ar putea afla în mijlocul unor discuții dificile.

Departamentul de Stat a anunțat marți că Blinken va purta discuții separate cu Wang, într-un moment în care relațiile deja extrem de tensionate dintre SUA și China au fost înrăutățite de legăturile de prietenie ale Beijingului cu Moscova.

Și, spre deosebire de recentele întâlniri la nivel de lider cu partenerii NATO și cu alți parteneri care se află pe aceeași poziție, Blinken se va afla printre diplomați din țări care se tem de abordarea SUA față de Ucraina și sunt îngrijorate de impactul acesteia asupra lor.

Oficialii americani spun că, în afară de Wang, Blinken va avea discuții bilaterale în Bali cu omologi din țări care nu au fost de acord cu Occidentul în ceea ce privește invazia rusă, în special India, care a crescut achizițiile de petrol rusesc chiar dacă SUA și Europa au încercat să sufoce acest flux de venituri pentru Moscova.

Anunțând că Blinken se va întâlni cu Wang în Bali, Departamentul de Stat nu a avut prea multe de spus despre posibilitatea ca acesta să se întâlnească cu Lavrov, pe care SUA l-a evitat de la invazia din Ucraina din februarie.

Departamentul a precizat că nu va avea loc o întâlnire oficială între Blinken și Lavrov, pe care oficialii americani îl acuză de lipsă de seriozitate înainte, în timpul și după invazia Ucrainei.

"Am dori să îi vedem pe ruși că sunt serioși în privința diplomației", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. "Nu am văzut încă acest lucru. Am dori ca rușii să ne dea un motiv să ne întâlnim pe bază bilaterală cu ei, cu ministrul de externe Lavrov, dar singurul lucru pe care l-am văzut emanând de la Moscova este mai multă brutalitate și agresiune împotriva poporului și țării Ucrainei."

Administrația Biden susține că nu poate exista "business as usual" cu Moscova atâta timp cât războiul continuă. Dar nici Price, nici alți oficiali americani nu au putut exclude posibilitatea unei întâlniri întâmplătoare între Blinken și Lavrov în Bali, care ar fi prima de la ultima lor întâlnire la Geneva, în ianuarie. Price a refuzat să discute despre ceea ce a numit "coregrafia" G-20.

Citește și: Blinken îl acuză pe Putin că recurge la şantaj pentru a obţine ridicarea sancţiunilor

Washingtonul consideră "credibil" că Moscova "fură" grâu ucrainean "pentru a-l vinde".

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni "credibile" informaţiile potrivit cărora Rusia "fură" exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, "pentru a le vinde în propriul profit", notează AFP.

"Totul este deliberat", a spus el în cursul unei conferinţe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la "şantaj" pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.

Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o "blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene" în întreaga lume.

Cotidianul New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 ţări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă ruseşti transportau "cereale ucrainene furate". Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată ţărilor africane. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel