Intrarea în mall și restaurant, FĂRĂ certificat verde. Care e CONDIȚIA. Arafat, ANUNȚ pentru agenții economici
Autor: Giorgiana Croitoru | 03 feb 2022, 16:06
Foto: Pexels / Burst
Foto: Pexels / Burst
Șeful DSU Raed Arafat a făcut anunțul despre noile schimbări pentru mall-uri și restaurante. 

Starea de alertă a fost prelungită pentru încă o lună de zile. Rămân aceleași restricții în vigoare, cu o mică modificare, specificată de către Raed Arafat.

Raed Arafat a anunţat că nu mai este nevoie de certificat verde pentru românii care merg la supermarket sau mall, dacă sunt create culoare de intrare, deplasare şi ieșise pentru clienți. 

Mai exact, se face un calcul la spaţiul de vânzare şi fiecare operator va lua în considerare minim 4 mp pentru fiecare persoană.

De asemenea, numărul de coșuri de cumpărături va fi limitat la numărul maxim de clienți aferent spațiului de vânzare. De exemplu, dacă avem 50 de clienți unitatea comercială va avea 50 de coșuri de cumpărături. 

"HG prevede unele modificări, dar nu în sensul de a relaxa măsuri sau de a modifica radical măsuri, ci de a ajunstare.

Pentru procentul persoanelor care ocupă un local, sub 3 la mia de locuitori se ajunge la 50% din capacitatea localului respectiv, inclusiv la teatre, cinematografe, restaurante.

Deci: sub 3 la mie - 50%, peste 3 la mie - 30%.

Era o diferență, dar de acum se tratează egal. La acest moment putem spune că peste tot rămâne 30% gradul de ocupare, respectând restul măsurilor care au fost și până acum.

Un alt aspect de ajustare este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază, situați în centrele și parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în și din acestea, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană. Va fi limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce pot avea acces.

Ce înseamnă acest lucru?

În mall-uri, în centrele comerciale unde existau magazine alimentare, ele erau restricționate numai pentru persoanele vaccinate. După mai multe discuții care au avut loc la nivel înalt s-a ajuns la soluția că: dacă există un culoar dedicat, controlat de intrare, deplasare și ieșire, se poate merge, dar vot trebui stabiliți clar 4 metri pătrați / persoană, luând  în considerare numai spațiul de vânzare, adică se calculează doar locurile în care circulă oamenii.

Dacă limita este limită de 50 de persoane, atunci vor și 50 de cărucioare", a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă. 

Citește mai multe despre prelungirea stării de alertă AICI: CNSU a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu data de 7 februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe