Invazia Ucrainei. Șocul global asupra prețurilor va dura cel puțin 3 ani
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Invazia Ucrainei. Șocul global asupra prețurilor va dura cel puțin 3 ani
Invazia Ucrainei. Șocul global asupra prețurilor va dura cel puțin 3 ani
Șocul global asupra prețurilor la alimente și combustibili legate de conflictul dintre Rusia și Ucraina va dura cel puțin până la sfârșitul anului 2024 și va crește riscul de stagflație, arată Banca Mondială în cel mai recent raport privind perspectivele pieței produselor de bază.

În prima sa analiză cuprinzătoare a impactului războiului asupra piețelor de mărfuri, Banca Mondială susține că lumea se confruntă cu cel mai mare șoc al prețurilor la mărfuri din anii 1970 încoace, notează Reuters.

Acesta este agravat de restricțiile în comerțul cu alimente, combustibil și îngrășăminte care exacerbează presiunile inflaționiste deja ridicate din întreaga lume.

„Factorii de decizie politică ar trebui să profite de orice oportunitate pentru a spori creșterea economică la nivel național și să evite acțiunile care aduc prejudicii economiei mondiale", a declarat Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale și de îngrășăminte din lume și al doilea exportator de țiței. Împreună cu Ucraina, aceasta reprezintă aproape o treime din exporturile mondiale de grâu, 19% din exporturile de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui.

Producția și exporturile acestor produse și ale altora de bază au fost întrerupte de la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Prognoza meteo 27 - 30 aprilie 2022. Vreme răcoroasă și ploi în multe zone din țară

Ca urmare, Banca Mondială se așteaptă ca prețurile la energie să crească cu peste 50% în 2022, înainte de a se relaxa în 2023 și 2024, în timp ce prețurile non-energetice, inclusiv cele din agricultură și metale, sunt estimate să crească cu aproape 20% în 2022, înainte de a se tempera.

Banca a precizat că prețurile materiilor prime se vor reduce doar ușor și vor rămâne mult peste cea mai recentă medie pe cinci ani pe termen mediu.

„În cazul unui război prelungit sau al unor sancțiuni suplimentare (occidentale) împotriva Rusiei, prețurile ar putea fi chiar mai mari decât se preconizează în prezent", a precizat banca, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel