Investiții de peste 100 miliarde de euro sunt așteptate pentru industria europeană de cipuri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cip / sursa foto: Freepik.com
Cip / sursa foto: Freepik.com
Actul european privind cipurile este pe cale să atragă investiții private în valoare de peste 100 de miliarde de euro în industria europeană a semiconductorilor până în 2030, a declarat miercuri un oficial al Comisiei Europene.

Thomas Skordas a vorbit la o conferință la Anvers despre viitorul inițiativei, care este răspunsul Europei la programele similare din Statele Unite și Japonia și la sprijinul acordat de China producătorilor săi interni de cipuri pentru calculatoare.

Actul european privind cipurile a dus la "promisiuni de investiții de ordinul a 100 de miliarde de euro pentru extinderea capacității de producție în cadrul UE până în 2030", a declarat Skordas.

Actul privind cipurile din Uniunea Europeană, prezentat ca oferind o finanțare de 43 de miliarde de euro, se bazează în mare măsură pe guvernele individuale, Comisia aprobând până în prezent o finanțare efectivă foarte mică.

Cu toate acestea, firme precum Intel și TSMC au anunțat că intenționează să construiască fabrici în Germania cu un cost de peste 30 de miliarde de euro în acest an.

Oficialul din cadrul unității digitale a Comisiei, a declarat că se așteaptă să finalizeze până în septembrie finanțarea pentru liniile pilot de cercetare și dezvoltare în patru subsectoare ale industriei cipurilor, inclusiv un grant de 2,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de cipuri extrem de avansate în Europa.

De asemenea, Comisia asigură finanțarea unei platforme europene de proiectare care să ofere companiilor, cadrelor universitare și întreprinderilor nou înființate acces la instrumentele software necesare pentru a-și proiecta propriile cipuri. Majoritatea producătorilor de cipuri proiectează cipuri, dar lasă producția în seama specialiștilor, cum ar fi TSMC, Samsung sau Intel.

"În iulie, ne așteptăm să deschidem apelul pentru consorțiul care va fi responsabil de proiectarea și dezvoltarea acestei platforme la nivel european", a declarat Skordas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel