Investitorii fug de piața imobiliară din România. Adrian Negrescu: ”Am un exemplu concret”

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Constructii. Foto: Pexels.com
Constructii. Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Care este situația actuală în ceea ce privește economia națională și cum cad victime acesteia diferitele domenii și industrii din țară este un subiect dezbătut de către expertul financiar Adrian Negrescu în emisiunea ”Totul despre bani”, moderată de Mihai Ciobanu de pe DCNewsTV și DC Business.

În ceea ce privește situația pieței construcțiilor și a imobiliarelor, lucrurile nu se prezintă tocmai bine, având în vedere dezechilibrul generat de crizele economice din ultimii doi ani. Adrian Negrescu argumentează în acest sens că: „Vă spuneam la începutul anului despre faptul că mulți investitori își creionaseră niște planuri de business de construcție de complexe edilitare de blocuri, de cartiere întregi, erau mulți investitori străini dispuși să intre în România dar care și-au amânat planurile, o parte dintre ei au plecat, am un exemplu concret, unul dintre partenerii noștri lucrează acum în Bulgaria pentru că noi am crescut TVA-ul la locuințele noi peste noapte, dând peste cap toate business-urile celor care vor să facă așa ceva în țara noastră.

Acuma iar se vorbește de schimbări în zona asta de industrie a construcțiilor și nu uitați că sectorul ăsta de construcții, unul dintre cele mai importante motoare ale economiei pentru că angajează afaceri pe orizontală de largă importanță atunci când se construiește un bloc nu înseamnă doar că s-a ridicat acea construcție și gata are de câștigat dezvoltatorului și hai să-l hulim pe dezvoltator că face un profit foarte mare. Gândiți vă că sunt industria mobilei industria electrocasnicelor în plus oamenii ăia care cumpără apartamente rămân în țară și creează aici plus valoare lucrează consum.

Da aceea ar trebui să privim industria construcțiilor cu mare atenție și atunci când vorbim de facilități fiscale sau de zona asta de suprataxare, pentru că și despre asta se vorbește în momentul de față, inclusiv în zona construcțiilor să întrebăm dacă vrem într-adevăr să omorâm și acest motor al economiei”, a spus analistul financiar. 

Inevitabil, în această privință se vede afectată și zona de vânzare a apartamentelor iar ca o reacție în lanț băncile au început să îngreuneze procesul de acordare a creditelor ipotecare. Totuși oamenii caută în continuare soluții. 

”Sunt niște mici lucruri pe care oamenii au început să le înțeleagă, uitați-va, în acest an asistăm la un număr record de refinanțări în sectorul bancar românesc pentru că dincolo de faptul că au fost niște rate duble față de anul trecut și de aceea aveam această rată a creditelor neperformante extrem de mică, de 2,3 – 2,4 %. Cred că într-un an de zile, poate chiar mai puțin, dobânzile vor reveni la un nivel cât de cât acceptabil, depinde ce se întâmplă pe zona de inflație”, a explicat invitatul din platoul emisiunii ”Totul despre bani”.

Despre cum este influențată economia României, mai pe larg, puteți să aflați din emisiune la linkul atașat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com

pixel