Isărescu: Sondajul BEI spune că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, spune că și românii sunt preocupați și îngrijorați față de evoluția tensiunilor geopolitice și instabilitatea energetică cât și de impactul acestora asupra inflației, în timpul unei conferințe organizată de BNR și BEI.

"În prezent, ca multe alte state membre UE, România este preocupată de situaţia geopolitică şi energetică şi de impactul lor considerabil asupra inflaţiei. Şocuri inflaţioniste asupra componentelor energetice ale coşului de consum au lovit în mod repetat pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2021. Acestea au fost parţial compensate de o schemă de sprijin guvernamental, în vigoare din noiembrie 2021. Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflaţia anuală globală până la sfârşitul anului 2021. Este un fapt acum că aproximativ 85% din IPC are rădăcini în creşterea preţului energiei. Prin urmare, aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale. Poziţionarea aşteptărilor de doi ani în apropierea benzii de variaţie ţintă sugerează că mecanismul de ancorare este încă în vigoare. Cu toate acestea, o măsură specifică pentru a aborda situaţia energetică este o necesitate", a spus Isărescu, la conferinţa cu tema "Sprijinul politicilor şi noua normalitate emergentă: cât de bine sunt poziţionate firmele româneşti?".

El a menţionat că incertitudinile continuă să decurgă şi din evoluţia pandemiei, având în vedere valul actual, declanşat de varianta mai contagioasă a coronavirusului Omicron, deşi aceasta pare a fi mai puţin virulentă. Acest lucru implică o severitate mai scăzută şi atenuată a restricţiilor aferente, inclusiv în multe ţări europene.

"Ca întotdeauna, BNR va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflaţia şi pentru a sprijini redresarea activităţii economice", a spus Mugur Isărescu.

El a declarat că se poate concluziona, împreună cu sondajul BEI, că pandemia Covid-19 a fost un şoc economic masiv, contracarat cu un răspuns impresionant de măsuri de sprijin.

Popa (BNR): Creşterea dobânzilor trebuie să continue

"Sondajul de investiţii al BEI arată că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021, mai multe firme aşteptându-se să majoreze investiţiile decât să le reducă. Ne bucurăm să auzim asta, cu toate că suntem conştienţi de eforturile suplimentare pe care România trebuie să le depună în mai multe domenii. Este cazul unor domenii precum inovarea sau accesul la finanţare. Cu toate acestea, suntem bucuroşi să vedem că o mare parte a firmelor din România au investit deja sau intenţionează să investească pentru abordarea impactului schimbărilor climatice, peste media la nivelul UE", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Cu privire la responsabilităţile Băncii Naţionale a României, el a menţionat că, de la izbucnirea pandemiei în martie 2020, instituţia a luat o serie de măsuri proporţionale cu situaţia implicată.

Guvernatorul băncii centrale a precizat că România şi BEI împărtăşesc un parteneriat lung şi fructuos care a favorizat investiţii în sectoare importante din economia noastră şi a menţionat că există spaţiu ca acest parteneriat să fie extins, de asemenea pe baza noilor provocări de pe agenda europeană.

Guvernatorul BNR a afirmat că Sondajul de investiţii al BEI este o excelentă analiză de ţară, iar concluziile acestuia pot fi adăugate sondajului realizat de BNR despre accesul la finanţare al corporaţiilor nefinanciare din România. El a precizat că sondajul BNR captează opinia companiilor din economia reală asupra celor mai presante probleme cu care firmele se confruntă în activitatea lor, percepţia asupra costului finanţării, percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri sau deprecieri a monedei naţionale şi percepţia asupra impactului schimbărilor climatice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel