Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Italia / sursa: Freepik.com
Italia / sursa: Freepik.com
Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat pe scutiri fiscale temporare pentru firmele care angajează personal cu contracte pe durată nedeterminată.

Măsurile includ și un bonus în numerar de până la 100 de euro pentru persoanele angajate cu venituri mici, scrie Reuters.

Măsurile vin cu o lună înainte de alegerile europene, care vor testa popularitatea coaliției de dreapta a premierului Giorgia Meloni.

Ministrul adjunct al economiei, Maurizio Leo, a declarat reporterilor că resursele limitate disponibile au forțat guvernul să limiteze dimensiunea pachetului, având în vedere nevoia Italiei de a menține "o atenție obsesivă" asupra finanțelor publice care scârțâie.

Anul trecut, Italia a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Europa ca proporție din produsul intern brut (PIB), iar guvernul afirmă că datoria publică, care este deja a doua cea mai mare din zona euro, va crește și mai mult până în 2026.

Unul dintre stimulente vizează să încurajeze angajatorii să angajeze permanent femei sau persoane cu vârsta sub 35 de ani prin reducerea contribuțiilor de securitate socială pe care firmele ar trebui să le plătească pentru acești lucrători timp de doi ani.

Schema face parte dintr-un pachet de legi mai amplu care vizează accelerarea cheltuirii fondurilor de coeziune, care pentru Italia se ridică la 75 de miliarde de euro între Uniunea Europeană și resursele interne.

Maurizio Leo a spus că un alt care va fi adoptat în următoarele zile va permite companiilor, doar pentru anul 2024, să își reducă venitul impozabil cu până la 130% din costurile suportate pentru angajații permanenți nou angajați, atât timp cât numărul total de angajați crește față de anul trecut.

Reducerea fiscală este retroactivă, deoarece se va aplica tuturor angajărilor făcute în luna ianuarie a acestui an sau după această dată, a adăugat el.

Măsura a fost anunțată la sfârșitul anului trecut, dar nu a intrat încă în vigoare. La vremea respectivă, Trezoreria a estimat costul acesteia la aproximativ 1,3 miliarde de euro, precizând că va fi finanțată prin eliminarea unei indemnizații acordate băncilor și altor firme care își măresc capitalul.

În cadrul inițiativei privind bonusul în numerar, care are o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, familiile care au în grijă cel puțin un copil și care au un singur venit nu mai mare de 28.000 de euro pe an vor primi până la 100 de euro în ianuarie anul viitor.

"Bonusul se plătește anul viitor pentru că nu există finanțare în 2024", a spus Leo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel