Izolată și sancționată, Rusia NU VA DUCE lipsă de bani, spun americanii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Războiul obligă Ucraina să redirecționeze 8,3 mld. dolari către cheltuieli militare - ministru
Războiul obligă Ucraina să redirecționeze 8,3 mld. dolari către cheltuieli militare - ministru
În pofida situației din jurul Ucrainei și a sancțiunilor occidentale, Rusia ar putea obține peste 320 de miliarde de dolari din exporturile de petrol și gaze în 2022, estimează Bloomberg.

Ceea ce ar însemna cu aproape o treime mai mult decât în 2021. Doar un embargo energetic din partea marilor importatori ar putea schimba situația. La concluzii similare au ajuns și angajații Institutului de Finanțe Internaționale (IIF), cu sediul la Washington. "Cel mai mare motor al excedentului de cont curent al Rusiei rămâne solid. Dacă sancțiunile actuale rămân în vigoare, Rusia va continua să beneficieze de un flux substanțial de valută", arată raportul IIF, citat de Bloomberg. Potrivit instituției, este posibil ca excedentul de cont curent al Rusiei să atingă un nivel record de 240 miliarde de dolari în 2022

Un plus de 103 miliarde dolari 

Goldman Sachs preconizează că excedentul va fi de 205 miliarde de dolari în acest an, ceea ce ar putea permite Băncii Centrale să onoreze cererea de valută din partea sectorului privat și, în cele din urmă, să relaxeze controalele de capital. Analiștii de la TS Lombard estimează că o combinație dintre o devalorizare puternică a rublei și creșterea prețului petrolului va aduce un plus de 8,5 trilioane de ruble (103 miliarde de dolari) în bugetul rusesc. "Un bilanț sănătos" ar ajuta guvernul să mențină cheltuielile publice în absența accesului la piețele internaționale de capital, deși nu ar salva Rusia de o "recesiune profundă", au declarat experții.

Colac de salvare 

Doar un embargo energetic din partea celor mai mari importatori de materii prime rusești poate schimba situația, odată cu creșterea veniturilor Rusiei din petrol și gaze, scrie Bloomberg. Până în prezent, doar câteva țări, printre care SUA și Marea Britanie, au restricționat livrările, în timp ce cea mai mare economie europeană, Germania, se opune sancțiunilor asupra sectorului energetic, a precizat agenția.

"Veniturile din hidrocarburi reprezintă un colac de salvare pentru economia rusă, ajutând la atenuarea impactului sancțiunilor dure și la prevenirea unei crize a balanței de plăți. Dar, chiar și fără embargoul energetic, inflația este în creștere și se profilează o recesiune profundă", a declarat Scott Johnson, analist la Bloomberg Economics. Sancțiunile occidentale vor distruge "partea non-energetică" a economiei rusești, făcând "Rusia și mai dependentă de energie", a prezis expertul TS Lombard Madina Khrustaleva.

Citește și Chisăliţă: Ce a urmărit Putin prin impunerea plăţii gazelor în ruble

Fără gaze rusești 

Între timp, țările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid. "Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul", a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

"Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!", a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel