Joe Biden l-a luat la ochi pe Elon Musk: Merită o verificare
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Joe Biden
Joe Biden
Președintele Joe Biden a declarat că relațiile lui Elon Musk cu alte țări sunt "demne de a fi analizate", deși a refuzat să spună dacă cel mai bogat om din lume face ceva nepotrivit.

"Cred că relațiile de cooperare și sau tehnice ale lui Elon Musk cu alte țări merită să fie analizate", a declarat Biden miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă. "Dacă face sau nu ceva nepotrivit - nu sugerez asta. Sugerez că merită să fie analizate. Dar asta este tot ce voi spune".

Luna trecută, persoane familiarizate cu această chestiune au declarat că administrația Biden discută dacă SUA ar trebui să supună unele dintre întreprinderile lui Musk unor analize de securitate națională, inclusiv afacerea sa pentru Twitter Inc. și rețeaua de sateliți Starlink a SpaceX.

Un element al tranzacției de 44 de miliarde de dolari cu Twitter Inc. a fost prezența unor investitori străini în consorțiul lui Musk. Din grup fac parte Prințul Alwaleed bin Talal din Arabia Saudită, Binance Holdings Ltd. - o bursă de active digitale fondată și condusă de un chinez de origine - și fondul suveran de investiții din Qatar. Compania de vehicule electrice Tesla Inc. a lui Musk obține aproximativ 25% din veniturile sale din China.

Musk, care l-a numit odată pe Biden o marionetă, a frustrat oficialii din SUA și Europa și a atras laude din partea rivalilor Americii pentru tweet-urile prin care a anunțat propuneri pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și a amenințat că va tăia sprijinul financiar pentru serviciul de internet Starlink din Ucraina. 

Luni, cu o zi înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, Musk i-a îndemnat pe americani să voteze pentru republicani, argumentând că "puterea comună limitează cele mai grave excese ale ambelor partide", în pofida faptului că în luna aprilie miliardarul a scris pe aceeași rețea dar înainte să o cumpere, că Twitter ar trebui să fie absolut neutrul din punct de vedere politic.

Odată ce a achiziționat Twitter la sfârșitul lunii trecute, Musk s-a angajat într-o avalanșă de schimbări. După ce a destituit conducerea de top și consiliul de administrație, a concediat aproximativ jumătate din angajații companiei - deși unii dintre cei concediați au fost rugați să se întoarcă. 

Twitter se prăbușește în timp ce Washingtonul verifică afacerile lui Musk

Oficialii administrației Biden discută dacă SUA ar trebui să supună unele dintre întreprinderile lui Elon Musk unor analize de securitate națională, inclusiv acordul pentru Twitter Inc. și rețeaua de sateliți Starlink a SpaceX, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect.

Oficialii americani s-au simțit inconfortabil din cauza amenințării recente a lui Musk de a înceta furnizarea serviciului de satelit Starlink către Ucraina - el a spus că l-a costat 80 de milioane de dolari până acum - și a ceea ce ei consideră a fi poziția sa din ce în ce mai prietenoasă cu Rusia, după o serie de tweet-uri care au prezentat propuneri de pace favorabile președintelui Vladimir Putin. De asemenea, ei eraut îngrijorați de planurile sale de a cumpăra Twitter împreună cu un grup de investitori străini.

Discuțiile se află încă într-un stadiu incipient, au declarat persoanele familiare sub rezerva anonimatului. Oficialii din guvernul SUA și din comunitatea de informații cântăresc ce instrumente, dacă există, sunt disponibile care ar permite guvernului federal să analizeze aventurile lui Musk. 

Una dintre posibilități este prin intermediul legii care guvernează Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite, pentru a examina afacerile și operațiunile lui Musk în ceea ce privește riscurile de securitate națională, au spus aceștia.

Comitetul interinstituțional, cunoscut sub numele de CFIUS și supravegheat de Departamentul Trezoreriei, analizează achizițiile de întreprinderi americane de către cumpărători străini. Nu este clar dacă o revizuire CFIUS - care ar implica evaluări din partea Departamentelor de Stat, de Apărare și de Securitate Internă, printre altele - ar oferi guvernului o modalitate legală de a efectua o revizuire, au spus oamenii. 

Un element al tranzacției de 44 de miliarde de dolari cu Twitter care ar putea declanșa o analiză CFIUS este prezența unor investitori străini în consorțiul lui Musk. Din grup fac parte prințul Alwaleed bin Talal din Arabia Saudită, Binance Holdings Ltd. - o bursă de active digitale fondată și condusă de un chinez - și fondul suveran de investiții din Qatar.

Grupul de experți funcționează cu ușile închise și rareori confirmă când efectuează analize. CFIUS are, de asemenea, puterea de a revizui tranzacții care au fost deja încheiate. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a declarat că CFIUS nu comentează în mod public tranzacțiile care ar putea sau nu să fie în curs de examinare. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că nu poate vorbi în numele CFIUS. În ceea ce privește Casa Albă, "nu avem cunoștință de astfel de discuții", a declarat purtătorul de cuvânt Adrienne Watson.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a intrat pe Twitter în ultimele săptămâni pentru a anunța propuneri pentru a pune capăt războiului din Rusia și a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru internetul Starlink din Ucraina. Tweeturile și comentariile sale publice au frustrat oficialii din SUA și Europa și au atras laude din partea rivalilor Americii.

Ulterior, Musk a revenit asupra amenințării sale de a opri desfășurarea Starlink și a declarat că va continua să suporte costurile serviciului. Starlink a devenit un instrument esențial pentru comunicațiile din Ucraina în timpul invaziei rusești. Musk a furnizat serviciul gratuit, dar a declarat că SpaceX pierde 20 de milioane de dolari pe lună furnizându-l Ucrainei și că nu poate fi responsabil pentru acest cost la nesfârșit.

De asemenea, guvernul SUA ar urma să folosească Starlink în cazul unei întreruperi a telecomunicațiilor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel