Kim Jong-Un promite susținere totală însă Putin are o problemă majoră

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Kim Jong Un și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Kim Jong Un și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Kim Jong i-a promis miercuri lui Vladimir Putin "sprijin total și necondiționat" pentru, în timp întâlnirii care ar putea duce la un acord de furnizare de muniție pentru războiul Moscovei din Ucraina.

Întâlnirea, care a durat peste patru ore în apropierea noii stații spațiale rusești din Orientul Îndepărtat, subliniază modul în care interesele celor două țări se aliniază: Se crede că Putin caută unul dintre puținele lucruri pe care Coreea de Nord, săracă, le are din abundență - stocuri de muniție învechită și rachete pentru arme din epoca sovietică.

O astfel de cerere ar marca o inversare de roluri față de Războiul Coreean din 1950-53, când Moscova a dat arme pentru a sprijini invazia Phenianului în Coreea de Sud, și în deceniile de sponsorizare sovietică a Nordului care au urmat.

Decizia de a se întâlni la Cosmodromul Vostochni, cel mai important centru de lansare al Rusiei pe teritoriul său, sugerează că Kim caută ajutorul Rusiei în dezvoltarea sateliților de recunoaștere militară, pe care el i-a numit cruciali pentru a spori amenințarea rachetelor sale cu capacitate nucleară. Coreea de Nord a eșuat în repetate rânduri să pună pe orbită primul său satelit militar de spionaj.

Putin s-a întâlnit cu Kim, care a sosit la punctul de întâlnire în limuzina adusă de la Phenian în trenul blindat. Cei doi și-au strâns mâinile aproape un minut. Putin a vorbit despre sprijinul acordat de Uniunea Sovietică în timpul războiului pentru Coreea de Nord și a declarat că discuțiile vor viza cooperarea economică, problemele umanitare și "situația din regiune".

Kim, la rândul său, a promis sprijin continuu pentru Moscova, făcând o referire aparentă la războiul din Ucraina.

"Rusia este angajată în prezent într-o luptă dreaptă împotriva forțelor hegemonice pentru a-și apăra drepturile suverane, securitatea și interesele", a spus el. "Republica Populară Democrată Coreeană și-a exprimat întotdeauna sprijinul deplin și necondiționat pentru toate măsurile luate de guvernul rus și profit de această ocazie pentru a reafirma că vom fi întotdeauna alături de Rusia pe frontul anti-imperialist și pe frontul independenței", a declarat acesta.

Obuzele sovietice ale lui Kim

Coreea de Nord ar putea deține zeci de milioane de obuze de artilerie și rachete învechite, bazate pe modele sovietice, care ar putea susține forțele rusești din Ucraina, spun analiștii.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, inclusiv că a vândut obuze de artilerie grupului de mercenari ruși Wagner. Oficialii ruși și nord-coreeni neagă aceste afirmații.

Însă fie dacă va cumpăra arme de la Coreea de Nord, fie că va furniza tehnologie pentru rachete către Coreea de Nord, Rusia va încălca sancțiunile internaționale pe care le-a susținut în trecut.

Acest lucru ar sublinia și ar adânci atât izolarea Rusiei în cele peste 18 luni de la invazia sa în Ucraina, care a atras sancțiuni tot mai mari care au izolat economia Moscovei de piețele globale și au redus cercul liderilor mondiali dispuși să se întâlnească cu Putin. Summitul de miercuri a avut loc la trei săptămâni după ce un accident de avion suspect l-a ucis pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, care în iunie a lansat o scurtă rebeliune care l-a provocat pe Putin. Kremlinul a negat că s-ar afla în spatele accidentului.

Phenianul ar urma să primească alimente și tehnologie pentru rachetele pe care le va livra Moscovei, un lucru despre care analiștii spun că este ușor pentru Rusia să îl ofere.

În timp ce liderii au vizitat o instalație de lansare a rachetelor spațiale Soyuz-2, Kim l-a bombardat cu întrebări pe un oficial spațial rus.

Kim va avea un program încărcat

Putin a declarat pentru televiziunea rusă de stat că liderul de la Phenian va vizita singur încă două orașe din Orientul Îndepărtat după summit, zburând la Komsomolsk-on-Amur, unde va vizita o uzină de avioane, iar apoi va merge la Vladivostok pentru a vedea Flota rusă din Pacific, o universitate și alte facilități.

Rusia și Coreea de Nord au "o mulțime de proiecte interesante" în domenii precum transporturile și agricultura, a spus el. Moscova îi oferă vecinului său ajutor umanitar, dar există și oportunități de "a lucra de la egal la egal", a adăugat Putin.

El a evitat însă subiectul cooperării lor militare, spunând doar că Rusia respectă sancțiunile care interzic procurarea de arme de la Phenian. "Există anumite restricții, Rusia le respectă pe toate. Sunt lucruri despre care putem vorbi, discutăm, ne gândim. Rusia este o țară autosuficientă, dar sunt lucruri asupra cărora putem atrage atenția, le discutăm", a spus el.

Ambasadorul James O'Brien, șeful Biroului de Coordonare a Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a declarat, după încheierea reuniunii, că Rusia "caută ajutor până în pânzele albe pentru că are probleme în a-și susține armata".

"Rusia se implică acum în mod deschis cu o țară pe care ONU a sancționat-o. Iar acest lucru este foarte problematic pentru poziția globală a Rusiei", a declarat oficialul american.

Un acord între cele două țări ar încălca sancțiunile existente, a spus el, și ar declanșa încercarea SUA de a identifica persoanele și mecanismele financiare folosite pentru "cel puțin a limita capacitatea lor de a fi eficiente".

Întâlnirea de miercuri a avut loc la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice spre mare, extinzând o serie de teste extrem de provocatoare începând cu 2022, în timp ce Kim s-a folosit de distragerea atenției cauzată de războiul din Ucraina pentru a-și accelera dezvoltarea de arme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier

pixel