Klaus Iohannis, întrevedere cu premierul Greciei. Discuţii despre provocările privind asigurarea securităţii energetice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri, la Atena, o întrevedere cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Grecia.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului şi prim-ministrul elen au abordat, între altele, provocările actuale în materie de asigurare a securităţii energetice şi a unor preţuri accesibile pentru cetăţeni.

"Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Kyriakos Mitsotakis au subliniat importanţa continuării şi diversificării proiectelor de interconectare energetică şi a altor infrastructuri critice, salutând operaţionalizarea Interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care reprezintă şi o verigă esenţială pentru asigurarea securităţii energetice a regiunii. În plus, cei doi lideri au evidenţiat pasul important făcut joi, 1 decembrie, de companiile din sectorul energetic din România, Grecia, Bulgaria şi Ungaria prin semnarea memorandumului de înţelegere pentru implementarea coridorului vertical. Acesta va asigura fluxuri bidirecţionale de gaze naturale, inclusiv înspre România şi Republica Moldova. În context, au fost discutate şi modalităţile de continuare a sprijinului pentru Republica Moldova, afectată de o criză energetică, preşedintele României prezentând măsurile şi acţiunile întreprinse de ţara noastră", informează un comunicat transmis de către Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, cei doi oficiali au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor dintre cele două ţări, reflectat şi de frecvenţa dialogului la nivel înalt, precum şi de poziţiile apropiate pe temele de actualitate de pe agenda regională şi cea europeană.

Ei au evidenţiat, totodată, rolul de punte de legătură al comunităţii româneşti din Grecia şi al celei elene din România pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis au exprimat satisfacţia pentru evoluţia dinamică a cooperării în plan economic şi în alte sectoare de interes comun, apreciind că trebuie depuse eforturi în continuare pentru valorificarea potenţialul existent. Din această perspectivă, a fost analizată dezvoltarea cooperării în domenii de interes comun precum securitatea energetică europeană, apărarea, protecţia civilă, turismul, cultura, educaţia, arată Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a mulţumit pentru sprijinul constant al Greciei privind aderarea României la spaţiul Schengen, reafirmat şi cu această ocazie de către premierul grec.

În contextul geopolitic şi de securitate determinat de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, preşedintele României şi premierul elen au avut o discuţie aprofundată despre provocările actuale şi acţiunile menite să asigure consolidarea securităţii euroatlantice.

Klaus Iohannis a prezentat acţiunile României în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, care vor continua atât timp cât este necesar. De asemenea, au fost discutate măsurile şi acţiunile în plan bilateral, dar şi european, prin Coridoarele Solidarităţii, menite să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene, în scopul prevenirii unor crize alimentare în state terţe vulnerabile, se mai arată în comunicatul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel