Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
El a fost întrebat, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă, dacă România riscă să aibă fonduri europene suspendate şi agenţiile de rating să retrogradeze ratingul de ţară în urma adoptării rectificării bugetare în Parlament.
"Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate. De asemenea, agenţiile de rating, cu siguranţă, vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur şi simplu, nu există bani", a spus Iohannis.
În opinia sa, acest scenariu este unul "de groază". "Daţi-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde fonduri europene, ratingul de ţară va fi retrogradat şi noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, pentru că la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani. Este un scenariu pe care l-aş numi de groază", a susţinut şeful statului.
El a menţionat că salariile profesorilor şi punctul de pensie vor putea fi majorate doar după ce România iese din actuala criză economică şi finanţele ţării se stabilizează.
Potrivit preşedintelui, rectificarea bugetară a fost adoptată de majoritatea din Parlament "condusă de un PSD iresponsabil".
"Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor, să primească un bonus, este un lucru pe care şi Guvernul şi eu îl doresc, deja pensiile au fost crescute cu 14%. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ţinem cont de contextul în care ne aflăm, suntem în pandemie, în plină criză şi bugetul de stat este deja sub presiuni uriaşe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD iresponsabil ar împovăra bugetul de anul viitor cu 6% din PIB. Or, acest spaţiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru a da în această zonă. Or, de peste tot deja banii au fost reduşi la un minim. Aşadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creşteri să intre în vigoare, trebuie să aşteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este", a explicat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că doreşte evitarea creşterii taxelor şi nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.
"Vrem să evităm creşterea taxelor, a impozitelor şi vrem, în acelaşi timp, să repornim economia, să avem o creştere economică serioasă, sustenabilă, pentru a putea iarăşi veni cu creşteri pe salarii şi pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI", a completat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...