Șeful AFM, despre Casa Verde Fotovoltaice: Tribunalul Oradea a blocat totul. Chirieac: Nu este normal!
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Chirieac și Laurențiu Neculaescu
Bogdan Chirieac și Laurențiu Neculaescu
EXCLUSIV
Laurențiu Neculaescu, președinte Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la interviurile DCNews unde a făcut câteva clarificări legate de programul Casa Verde Fotovoltaice.

Șeful AFM a declarat că: ”Situația este un pic delicată din punctul nostru de vedere. Am avut pentru prima dată un buget record alocat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice de 1,75 miliarde de lei. În acest buget erau cuprinși 87.500 de familii care urmau să beneficieze de acest program cât și peste 530 de companii care urmau să instaleze aceste sistemele de panouri fotovoltaice. După cum știți, în data de 26 septembrie, Curtea de Apel Oradea a suspendat programul în urma unei reclamații depuse de un agent economic care a considerat că a fost nedreptățit în cadrul procesului de evaluare. Suntem din păcate, în aceeași situație, cu programul suspendat. Administrația Fondului pentru Mediu a întreprins toate demersurile pentru deblocarea programului. Am făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, am notificat de vreo două trei ori și Curtea de Apel Oradea pentru a transmite cu celeritate dosarul către Înalta Curte de Casație, pentru a primi un termen cât mai rapid de soluționare a acestei situații”, a explicat Neculaescu.

Mai mult decât atât, șeful AFM a mai spus că ”încă așteptăm și noi ca Înalta Curte de de Justiție să stabilească un termen pentru acest recurs, astfel încât cele aproape 90.000 de familii să beneficieze de finanțarea gândită de Administrația Fondului pentru Mediu”.

Laurențiu Neculaescu a mai arătat că a fost solicitat sprijinul companiei Microsoft pentru a lămuri dacă firma reclamantă a primit sau nu mail-ul iar compania americană a confirmat că mesajul electronic a fost trimis din servere către adresa de mail a reclamantului care susține în continuare că nu a primit nicio notificare din partea AFM.

Lucrurile sunt oarecum de neînțeles în condițiile în care toată procedura de trimitere a dosarelor și de informare se desfășoară exclusiv online, nefiind implicat niciun angajat al AFM.

Bogdan Chirieac a comentat în acest context că este de neînțeles ca justiția să blocheze un program național în acest fel.
Mai mult, șeful AFM a mai afirmat că: ”Gândiți-vă că noi am primit această hotărâre în data de 26 septembrie, dacă nu mă înșel. Cu o zi înainte fusese întrunit Comitetul Director de avizare și urma ca marți, 26 septembrie, să aprobăm spre finanțare primii 29 de mii de solicitanți. Era primul punct pe ordinea de zi în cadrul comitetului. În momentul când s-a dat această hotărâre, din cei 87.500 de participanți aveam aproape 63.800 e participanți în cadrul programului care deja își aleseseră un instalator, iar din acești 63.800, peste 29.000 fuseseră deja validați de instalatori, adică fuseseră și evaluați și aprobați și considerați eligibili pentru semnarea contractelor în cadrul programului pentru a beneficia de finanțarea Administrației Fondului pentru Mediu. Adică, la ora actuală ar fi fost 30.000 de ar fi avut montate sistemele pe casă și documentațiile depuse la distribuitorul de energie pentru a deveni prosumatori și a trece la independența energetică”, a mai explicat șeful AFM.


Jurnalistul Bogdan Chirieac a mai pus o întrebare cheie: ”Totuși, vă întreb, domnule președinte, ministrul Mediului de care depindeți este informat?”

Laurențiu Neculaescu a răspuns că: ”Da, domnul ministru a fost informat chiar din primele minute, când noi am aflat de această decizie. [...] Dar dacă Înalta Curte de Justiție va da dreptate Administrației Fondului pentru Mediu, cu siguranță vom continua acțiunile în sensul în care vom sesiza autoritățile competente  astfel încât să fim siguri că nu se va mai întâmpla în viitor o situație de genul acesta!”.

Laurențiu Neculaescu a mai adăugat că programul Casa Verde Fotovoltaice este cu siguranță programul cu cel mai mare număr de beneficiari din România la ora actuală.

Mai mult, șeful AFM a mai arătat că datorită transparenței și modului în care s-a derulat programul, ”chiar Microsoft ne-a solicitat Administrației Fondului pentru Mediu să participăm și să le dăm acceptul să promoveze acest model de program în întreaga lume, ca exemplu de bune practici. Cum se poate derula un program cu un număr atât de mare de beneficiari fără să aibă probleme, sincope și fără să existe suspiciuni legate de transparență”, a mai spus Laurențiu Neculaescu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com

pixel