Legea 5G bate pasul pe loc. Cine are ultimul cuvânt
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Legea 5G întârzie
Legea 5G întârzie
Proiectul de lege 5G, care a intrat în dezbatere în august nu are  încă o formă finală. Pe 24 august avea loc o dezbatere publică de 5 ore, iar după regândirea şi publicarea celui mai nou draft, operatorii şi-au exprimat nemulţumirea, la începutul lunii octombrie, prin vocea Asociaţiei Operatorilor Mobili. 

Proiectul de Lege 5G, este un proiect de act normativ, care urmăreşte stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional. 

Măsurile propuse au rolul de a reduce riscurile la adresa securităţii naţionale şi apărării naţionale, prin instituirea unui regim de autorizare a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software.

Punctul cheie este faptul că autorizarea trebuie acordată prin decizie a premierului, după avizul conform CSAT. 

În proiectul de lege este menționat faptul că eventualele litigii şi obiecţii se vor analiza în prima instanţă de Curtea de Apel Bucureşti.

Ministerul Justiţiei a avizat favorabil proiectul de lege 5G, dar cu o serie de observaţii. Pe scurt e vorba despre o "justificare temeinică a soluțiilor cuprinse în proiectul de lege, a criteriilor avute în vedere de iniţiatori pentru acordarea sau refuzarea de emitare a autorizării". Se cere şi o justificare pentru faptul că i s-a dat Primului Ministru competența de a emitere a deciziei de aprobare sau respingere a autorizării, având în vedere competenţa sa constituțională. Există sugestia că un organ colegial ar fi mai potrivit.

APER: România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare

MJ indică faptul că Ministerul Afacerilor Externe trebuie să se pronunţe asupra compatibilităţii soluţiilor cuprinse în actul normativ, iar Consiliul Concurenţei trebuie să stabilească dacă măsurile sunt anti concurenţiale.

Tot Ministerul de Justiţie menţionează şi neclaritatea actului normativ şi lipsa de previzibilitate şi de criterii. La final se declină răspunderea pentru acest act normativ, iar instituția se declară doar ca organism de analiză din punct de vedere legal şi constituţional, dar doar atât.

Concluzii

Se pare că lucrurile nu se urnesc, iar acum mingea este în terenul altor ministere, care trebuie să se pronunţe. Tărăgănarea adoptării Legii 5G nu e benefică nimănui, asta e sigur, iar amânarea licitaţiei pentru spectru 5G ne blochează într-un standby etern de lansare a serviciilor 5G în România.

5G nu este necesar doar pentru conectivitatea la nivel de utilizator. Are ramificaţii în telemedicină, Internet of Things, oraşe inteligente, flote auto, agricultură, industrie şi multe alte domenii.

Operatorii sunt la rândul blocaţi în a-şi realiza proiectele şi atunci când au cuvântul prezintă potenţiale pierderi şi costuri enorme asociate unei posibile înlocuiri de echipament.

Practic Ministerul Afacerilor Externe şi Consiliul Concurenţei sunt cele două organisme care vor da forma finală a legii. Va fi interesant de văzut dacă se menţine decizia luată la nivel de prim-ministru sau va fi creat un organism specializat, notează Mobilissimo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel