Ilie Năstase și afacerile din umbra carierei de tenis: o firmă activă, multe eșecuri
Fostul mare campion de tenis...
Așadar conform celor menționate mai sus, înseamnă că toate pensiile emise după data de 1 ianuarie 2010 au primit respectivul indice de corecție dar legea prevede că indicele se aplică numai pensiilor nou emise ceea ce înseamnă că acesta nu se aplică și pensiilor de invaliditate ori anticipate care s-au transformat în pensii pentru limită de vârstă.
Însă, în anul 2019 Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit ca indicele de corecție sa fie aplicat și pensionarilor care au trecut de la pensie de invaliditate la pensia pentru limită de varstă după anul 2010. Însă sintagma „au avut pensie emisa conform legii 19/2000” a privat de acest indice pensionarii de invaliditate care au avut pensia de invalidtate emisă înainte de anul 2000 prin legea 3/1977.
Proiect: Pensii mai mari cu 10% din ianuarie 2022. Documentul majorării a fost depus la Senat
Însă recent CCR a revizuit lucrurile printr-o minută emisă la data de 19 octombrie care corectează lucrurile pentru pensionarii care au trecut din pensiile anticipate în pensie pentru limită de vârstă în perioada 2011-2016.
Așadar CCR a decis că: ”A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma «înscrierea inițială la pensie» din cuprinsul art.170 alin.(3) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este constituțională în măsură în care beneficiază de indicele de corecție prevăzut de art.170 din Legea nr.263/2010 și titularii pensiilor pentru limita de vârstă care au fost stabilite după 1 ianuarie 2011 și care au fost transformate din pensii anticipate parțiale stabilite anterior acestei date”.
Acest lucru înseamnă că pensionarii care au trecut de la pensia anticipată sau anticipată parțială la pensia pentru limită de vârstă în perioada 2011-2016 pot acum solicita acordarea indicelui de corecție existent la data trecerii lan pensia pentru limită de vârstă.
Însă, important de știut, este că dacă Parlamentul nu modifică Legea pensiilor în cooncordanță cu această decizie a CCR, decizia are efect juridic sa numai 45 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Fostul mare campion de tenis...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...
Leul a avut o evoluție ușor...