Legea pensiilor modificată. Noile prevederi, adoptate tacit
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Se dorește eliminarea altei inechități
Se dorește eliminarea altei inechități
Sunt modificări care elimină altă inechitate existentă în Legea pensiilor. 

A fost nevoie de patru luni ca proiectul de lege ce vine să repare o inechitate din Legea pensiilor să treacă prin toate comisiile de resort ale Senatului, pentru ca, într-un final, să ajungă să fie adoptat tacit. Din Camera superioară a Parlamentului, documentul va ajunge pe masa deputaților pentru votul decisiv. 

Proiectul de act normativ prevede ca dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

”Având în vedere statisticile care relevă faptul că după vârsta de 40 de ani condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a ligamentelor şi fracturilor, considerăm că pensionarea dansatorilor şi soliştilor balet trebuie făcută în aceleaşi condiţii ca şi cele prevăzute pentru balerini şi acrobaţi, în legislaţia actuală. 

În acest moment, unele ansambluri angajează „dansatori”, iar în altele sunt încadraţi drept „balerini”. Astfel, pentru persoane care au acelaşi tip de activitate, condiţiile de pensionare sunt diferite, există, aşadar, o mare inechitatea în sistem”, se arată în expunerea de motive

Astfel, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru balerini și acrobați. Balerinii și acrobații beneficiază acum de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani, adăugă, în acest context, publicația Avocatnet.

De vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Pe lângă cea de balerin sau acrobat, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

În plus, acum, de condiții mai bune de pensionare beneficiază persoane cu același tip de activitate (balerini și acrobați), ceea ce înseamnă existența unei inechități.

Citește și Acești pensionari ar putea rămâne cu mai mulți bani în buzunar

Citește și Schimbări în Legea pensiilor. Când apare noua formulă de calcul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel