Legendarele avioane F-15 și F-16 încep o nouă viață. Planurile SUA

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor fi mai rapide, mai perfecționate, mai de temut
Vor fi mai rapide, mai perfecționate, mai de temut
Doi dintre cei mai importanți șefi ai US Air Force au avertizat că această forțele aeriene nu mai au timpul necesar pentru a dezvolta noi resurse și capacități de care are nevoie pentru a face față, din punct de vedere tehnologic, amenințărilor emergente. Generalul Charles Brown Jr., șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, a cerut factorilor de răspundere să "acționeze cu responsabilitate și de urgență" ca răspuns la concurența strategică din partea Chinei, pe care a numit-o "una dintre cele mai mari provocări ale Americii".

"Nu putem aștepta o criză catastrofală, fie ea bruscă sau perfidă, pentru face schimbările ce se impun în interiorul Forțelor Aeriene, în special, și în interiorul armatei, în general. Dacă vom aștepta, va fi prea târziu", a susținut Charles Brown la o conferință de resort. Generalul Clinton Hinote, adjunct al șefului Statului Major pentru strategie, integrare și cerințe operaționale, s-a făcut ecoul acestei preocupări, declarându-se la conferință "foarte îngrijorat de direcția în care se îndreaptă armata americană".

Familia de avioane F-15 rămâne printre cele mai capabile și eficiente din lume. Statele Unite și-au retras modelele F-15A și B, iar modelele F-15C și D le vor urma curând. Forțele Aeriene intenționează să păstreze modelele F-15E și F-15EX, mult îmbunătățite.

F-15E este un avion de luptă aer-aer și aer-sol foarte capabil. F-15EX recent achiziționat, cunoscut oficial sub numele de Eagle II, a fost supus unui amplu proces de modernizare, primind echipamente electronice dintre cele mai performante, inclusiv un nou radar, un computer de misiune, afișaje în cabina de pilotaj și sistemul de avertizare și supraviețuire pasiv/activ Eagle.

Forțele aeriene intenționează să achiziționeze cel puțin 144 de F-15EX. Odată cu intrarea în serviciu a F-15E, acestea vor adăuga un plus de forță, fără a sacrifica calitatea, potrivit oficialilor Forțelor Aeriene. 

F-16, mult timp preferatul Forțelor Aeriene, va rămâne în serviciu, dar va avea alt rol. Modernizat și reproiectat, F-16 va adăuga noi misiuni flotei pentru misiuni precum apărarea internă, unde "nu avem neapărat nevoie de o capacitate de supraviețuire de vârf, dar avem nevoie de un avion de luptă bun, capabil și fiabil", a declarat Clinton Hinote.

Avioanele de luptă ar putea suferi modificări suplimentare, dar nu reprezintă singura prioritate a Forțelor Aeriene. De asemenea, se dorește înlocuirea rachetelor balistice intercontinentale Minuteman III și introducerea, pe o scară mai largă, a inteligenței artificiale. De asemenea, se intenționează achiziționarea de rachete moderne aer-aer cu rază lungă de acțiune.

Citește și Noile avioane invizibile ale chinezilor dau fiori VIDEO

Pentru a avansa aceste eforturi și a ține pasul cu noile amenințări, Forțele Aeriene ale SUA vor trebui să își îmbunătățească propria cultură și să colaboreze mai bine cu partenerii săi, inclusiv cu cei din industrie care construiesc noile sale echipamente.

"Dacă nu reușim să ne îmbunătățim relația cu industria, ne vom trezi cu avioane de luptă din generația a cincea care folosesc arme de generația a patra împotriva unei amenințări de generația a șasea", a concluzionat generalul Charles Brown.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel