Lira sterlină crește pe măsură ce piețele se concentrează pe alte pariuri
Autor: Simona Haiduc | 08 iun 2023, 17:18
Va fi un an greu pentru lira sterlină
Va fi un an greu pentru lira sterlină
Lira sterlină a crescut joi așteptănd ca Banca Angliei (BoE) să procedeze la o nouă majorare a dobânzii de referință, în condițiile în care o ultimă prognoză anticipează că rata inflației se va menține la niveluri ridicate în acest an.

Conform previziunilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Marea Britanie va avea, în 2023, cea mai mare inflație dintre toate marile economiile. Lira sterlină a crescut cu 0,35%, ajungând la 1,2482 dolari, fără modificări în raport cu euro. 

"Rgiditatea prețurilor este influențată de costurile ridicate ale mărfurilor importate. Nu este o veste bună pentru liră sterlină, dar nu ar trebui să fie nici o surpriză faptul că piețele că piețele merg pe varianta unei înăspriri de aproape 100 de puncte de bază a politicii monetare a BoE în următoarele câteva luni, în încercarea de a stăvili creșterea prețurilor”, a comentat Shaun Osborne, strateg șef la Scotiabank din Toronto.

Lira a primit, de asemenea, un impuls după ce banca centrală a Canadei a surprins piețele miercuri prin creșterea ratei dobânzii overnight la 4,75%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. 

Randamentele sensibile la rata dobânzii ale obligațiunilor guvernamentale pe doi ani din Regatul Unit au atins joi cel mai ridicat nivel de după criza bugetară din septembrie anul trecut, în timp ce obligațiunile guvernamentale continuă să scadă pe piețele globale din cauza preocupărilor legate de creșterea suplimentară a costurilor îndatorării.

Piețele monetare stabilesc aproape pe deplin prețurile la o creștere de 25 de puncte de bază (pb) a ratei dobânzii de la Banca Angliei pe 22 iunie. De asemenea, se așteaptă mișcări similare la reuniunile băncii centrale din august și septembrie.

Chris Turner, expert în evoluția piețlor la ING, a declarat că pentru liră, următorul mare eveniment va fi publicarea datelor privind locurile de muncă și evoluția salariilor, marțea viitoare.

„Vedem acest lucru ca un risc pentru liră sterlină, deoarece o creștere a salariilor ar putea continua să încetinească și să reducă ușor așteptările vizavi de deciziilor Băncii Angliei”, a spus el.

Piața muncii din Marea Britanie a scăzut în mai, salariile de angajare afișând cel mai scăzut ritm de creștere din ultimii doi ani, potrivit unui sondaj de recrutare, care BoE îl urmărește îndeaproape.

Citește și Marii datornici la buget sunt companiile de stat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe