Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Însoțit de peste 10 oficiali a sosit la Tianqi Lithium Energy Australia, o companie deținută în proporție de 51% de capitalul chinez, pe o ploaie torențială. Australia extrage 52% din litiul mondial, cea mai mare parte fiind exportată ca minereu în China pentru o posibilă rafinare și utilizare în special la bateriile pentru vehicule electrice.
Investițiile acționarilor chinezi în industria minieră din Australia constituie un subiect sensibil. În martie, ministrul australian de Finanțe, Jim Chalmers, a cerut mai multor acționari legați de Beijing să-și vândă participațiile combinate de 10% din Northern Minerals, din rațiuni care țin de „interesul național” al Australiei.
Control al investițiilor străine
Decizia a venit după ce fondul Yuxiao a încercat să-și mărească pachetul de acțiuni în Northern Minerals, ceea ce a atras atenția Comisiei pentru controlul investițiilor străine din Australia.
Northern Minerals exploatează disproziu, un minereu de pământ rar folosit pentru producția de magneți de înaltă performanță, utilizați la vehiculele electrice. Potrivit societății, aproape 99% din disproziul mondial este produs în prezent în China.
Un instrument important pentru Beijing
Dar Occidentul vrea scape de dependența de China din punctul de vedere al pământurilor rare. La demersurile întreprinse în acest scop, Beijingul spune că aceste năzuințe sunt lăudabile, că este foarte bine să încerci să dezvolți lanțuri de aprovizionare independente, dar că este imposibil ca acest lucru să se întâmple cât ai bate din palme.
Iar pentru a demonstra că nu are gânduri ascunse, China încearcă un joc politic și economic complicat, presărat cu vorbe frumoase, dar și amenințări voalate, conștiind fiind că, dacă Occidentul va merge în continuare pe acest drum, Beijingul va pierde un instrument cu ajutorul căruia putea dicta prețurile la aceste materii prime, foarte importante pentru tranziția verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...