Litiul, în centrul vizitei premierului chinez în Australia

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fabrică de litiu din Australia / FOTO: Wikipedia
Fabrică de litiu din Australia / FOTO: Wikipedia
Ultimul punct din programul australian al premierului chinez, Li Qiang, a fost o vizită la rafinăria de litiu din Perth.

Însoțit de peste 10 oficiali a sosit la Tianqi Lithium Energy Australia, o companie deținută în proporție de 51% de capitalul chinez, pe o ploaie torențială. Australia extrage 52% din litiul mondial, cea mai mare parte fiind exportată ca minereu în China pentru o posibilă rafinare și utilizare în special la bateriile pentru vehicule electrice.

Investițiile acționarilor chinezi în industria minieră din Australia constituie un subiect sensibil. În martie, ministrul australian de Finanțe, Jim Chalmers, a cerut mai multor acționari legați de Beijing să-și vândă participațiile combinate de 10% din Northern Minerals, din rațiuni care țin de „interesul național” al Australiei.

Control al investițiilor străine

Decizia a venit după ce fondul Yuxiao a încercat să-și mărească pachetul de acțiuni în Northern Minerals, ceea ce a atras atenția Comisiei pentru controlul investițiilor străine din Australia.

Northern Minerals exploatează disproziu, un minereu de pământ rar folosit pentru producția de magneți de înaltă performanță, utilizați la vehiculele electrice. Potrivit societății, aproape 99% din disproziul mondial este produs în prezent în China.

Un instrument important pentru Beijing

Dar Occidentul vrea scape de dependența de China din punctul de vedere al pământurilor rare. La demersurile întreprinse în acest scop, Beijingul spune că aceste năzuințe sunt lăudabile, că este foarte bine să încerci să dezvolți lanțuri de aprovizionare independente, dar că este imposibil ca acest lucru să se întâmple cât ai bate din palme. 

Iar pentru a demonstra că nu are gânduri ascunse, China încearcă un joc politic și economic complicat, presărat cu vorbe frumoase, dar și amenințări voalate, conștiind fiind că, dacă Occidentul va merge în continuare pe acest drum, Beijingul va pierde un instrument cu ajutorul căruia putea dicta prețurile la aceste materii prime, foarte importante pentru tranziția verde. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel