Livrările de gaze și conflictul din Nagorno-Karabah. Ce spun reprezentanții Trans-Adriatic Pipeline
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Creşterea tensiunilor între Armenia şi Azerbaidjan nu reprezintă un risc imediat pentru livrările de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa Occidentală, a declarat marţi directorul general al gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), transmite Reuters.

Italia ar urma să fie punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.

"Din fericire, coridorul este departe de cea mai sensibilă zonă", a declarat directorul operaţional de la TAP, Luca Schieppati. Acesta a confirmat faptul că după aproape patru ani şi jumătate de lucrări, TAP urmează să demareze operaţiunile în lunile următoare. "Până la finele anului, gazele naturale vor începe să fie livrate şi vom putea, în sfârşit, să deschidem coridorul sudic", a spus Luca Schieppati.

Miza conflictului din Nagorno-Karabah. Cine sunt actorii

În momentul în care va deveni operaţional, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

Activiştii de mediu şi o serie de oficiali din sectorul industrial şi-au exprimat unele îngrijorări că marile conducte de gaze ar putea să nu fie utilizate la capacitate maximă pe măsură ce ţările se chinuie să facă tranziţia spre o energie fără emisii de CO2. Cu toate acestea, Schieppati s-a declarat încrezător cu privire la evoluţia cererii de gaze naturale. "Sunt încrezător că gazele naturale vor fi utilizate în întregime", a spus Schieppati.

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorţiu la care acţionari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas şi Axpo. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel