Urmărește dezbaterea live

Locuințele se ieftinesc peste tot în lume, prețurile scad și în 2023
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Este concluzia unui sondaj realizat de agenția Reuters
Este concluzia unui sondaj realizat de agenția Reuters
Preţurile locuinţelor în câteva pieţe importante vor continua să scadă anul acesta, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândurile analiştilor pieţei imobiliare.

Creşterea ratelor creditelor ipotecare, după ce băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia ridicată, şi boom-ul istoric al preţurilor locuinţelor în timpul pandemiei au făcut ca achiziţionarea unei locuinţe să fie aproape imposibilă pentru mulţi potenţiali cumpărători.

Aceste evoluţii au dus la creşterea chiriilor pe cele mai multe pieţe, astfel încât per ansamblu costurile cu locuinţa sunt mult mai mari decât în ultimii ani.

Scăderi importante 

Scăderile previzionate ale preţurilor locuinţelor în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia şi Noua Zeelandă vor şterge cu 50% creşteri de preţuri de la începutul pandemiei, în 2020, estimează analiştii.

50 din cei 96 de analişti care au participat la sondajul efectuat în perioada 15 februarie - 8 martie avertizează că în următorii ani se va înrăutăţi accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe. Nouă dintre ei spun că va scădea semnificativ accesibilitatea.

Cele mai afectate piețe

"Acele pieţe care au înregistrat cele mai mari creşteri în timpul pandemiei, deci locuri ca Noua Zeelandă, Canada, pieţele nordice, vor fi probabil cele mai afectate", a explicat Kate Everett-Allen, de la Knight Frank.

Preţurile locuinţelor în Canada şi Noua Zeelandă, care au început să scadă anul trecut, ar urma să înregistreze, un declin de cel puţin 20% faţă de nivelul de vârf din pandemie.

Scăderi de peste 10% sunt estimate şi în Australia (16%), Germania (11,5%) şi SUA (10%), în timp ce în Marea Britanie este previzionat un declin de 8%.

Deficit de locuințe în întreaga lume

"O încetinire a construirii de noi locuinţe şi o scăderea numărului de permise de construcţie au urma să adâncească deficitul de locuinţe în multe ţări din întreaga lume, creşterea populaţiei continuând să depăşească furnizarea de noi locuinţe", susţin analiştii de la JLL.

Totuşi, activitatea în China, care se confruntă cu o criză pe piaţa imobiliară, ar urma să se redreseze în 2023, în urma politicilor de stimulare şi a ridicării restricţiilor, care încurajează achiziţiile.

În timp ce piaţa imobiliară din India rămâne rezilientă în pofida majorării dobânzilor, preţurile locuinţelor în Dubai ar urma să crească semnificativ, estimează analiştii.

Citește și Crește numărul locuințelor finalizate în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel