Locuitorii acestor orașe au cele mai mari salarii din România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Salariul rămâne, şi în 2018, principalul criteriu în funcţie de care românii îşi aleg cariera, angajatorul şi chiar oraşul în care vor să locuiască şi să lucreze, arată un studiu de specialitate. Media salarială, la nivel naţional, creşte proporţional cu numărul de angajatori existenţi în fiecare oraş, cu industria din care fac parte, dar şi cu amploarea acestora. 

Bucureştiul, centrul financiar şi de business al ţării, este nu doar cel mai mare angajator din România, ci şi cel care oferă cele mai bune salarii pentru candidaţi. Astfel, câştigul mediu net din Capitală este de 2.723 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs. Veniturile medii ale angajaţilor din Bucureşti depăşesc cu aproape 100 de lei, lunar, salariul mediu net pe economie, care, la finalul lunii septembrie, ajungea la 2.688 de lei, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Următorii în topul celor mai bine plătiţi angajaţi din România sunt, conform studiului realizat de platforma de recrutare eJobs România, cei din Cluj, care încasează lunar, în medie, 2.664 de lei. La scurtă distanţă de aceştia se află angajaţii din Timiş, care raportează o medie a veniturilor de 2.656 de lei.

Media salarială

Judeţele mai mici din vestul şi centrul ţării vin din urmă cu un plafon salarial similar şi mult apropiat de cel din judeţele mai mari. Astfel, în Alba, media salarială este de 2.591 de lei pe lună, în Harghita 2.539 de lei, iar în Braşov şi Sibiu de 2.513 lei.

'Faptul că Bucureştiul, Clujul şi Timişoara sunt judeţele care oferă cele mai mari salarii din România nu este o surpriză pentru nimeni. Aici îşi desfăşoară activitatea cele mai mari companii, locale şi multinaţionale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidaţi este uriaş. Cu toate acestea, este interesant faptul că judeţe precum Harghita sau Alba au reuşit să detroneze zone care, aparent, au un potenţial mai mare, precum Iaşi sau Constanţa', apreciază Bogdan Badea, CEO eJobs România.

La polul opus

Potrivit comparatorului salarial, salariul mediu pentru Iaşi este de 2.394 de lei, iar pentru Constanţa, de 2.203 lei.

La celălalt pol, al judeţelor cu cele mai mici salarii din ţară, pe primul loc se află Gorjul, cu o medie de 2.006 lei. Angajaţii din Vrancea sunt următorii cel mai prost plătiţi din România, cu încasări lunare medii de 2.031 de lei, fiind urmaţi de cei din Mehedinţi şi Buzău - 2.093, respectiv 2.094. În topul judeţelor cu salarii mici mai intră şi Vasluiul şi Călăraşiul, unde se depăşeşte uşor pragul de 2.100 de lei.

La nivel de industrii, cele mai mari salarii sunt oferite în IT şi telecomunicaţii, banking sau asigurări şi fonduri de pensii. La celălalt capăt al topului, se află industrii precum HoReCa, industria textilă sau cea alimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel