BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Locurile de muncă "remote" rămân în preferinţele românilor, iar în acest an ponderea căutărilor pentru această categorie a fost de 13,1% din total, numărul acestora fiind cu 25% mai mare decât în 2021, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă de recrutare online.
"Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci şi o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că şi angajatorii au rămas deschişi la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziţii postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Conform analizei, de la începutul anului, pe eJobs.ro au fost consemnate aproape 8,5 milioane de căutări realizate de candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piaţa muncii din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase a ajuns la aproximativ 10 milioane până în acest moment, notează sursa citată.
În privinţa celor mai căutate joburi, cu cele 58.000 de căutări pe site, posturile de inginer au fost în top anul acesta. În categorie, poziţiile de inginer constructor, inginer mecanic şi inginer de instalaţii au fost în top.
De asemenea, contabilii ocupă locul secund în acelaşi clasament, cu 39.000 de căutări pe eJobs.ro, urmaţi de şoferi pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaţilor.
Datele Salario, comparatorul salarial marca eJobs, arată că salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, apoi de 3.900 de lei pentru angajaţii din contabilitate şi de 3.500 de lei pentru cei din transporturi/distribuţie. Tot pentru aceleaşi domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru şoferi (48.000 de poziţii), urmaţi de ingineri (28.000) şi contabili (25.000).
Alte poziţii care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist sau specialist în resurse umane. Acestora li se alătură şi cuvinte-cheie care indică interesul pentru anumite domenii, precum: resurse umane, call center sau vânzări.
"Finalul acestui an arată, totuşi, o scădere a interesului pentru joburile de inginer şi pentru cele part time şi remote, dar marchează, în schimb, creşteri pentru contabili, şoferi şi economişti", se menţionează în comunicat.
Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil, iar din 2012 este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.
În prezent, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.
Piaţa muncii a fost în 2022 de partea candidaţilor, majoritatea sectoarelor confruntându-se cu deficit de personal specializat. Eforturile de recrutare au fost îngreunate şi de contextul socio-economic, iar bugetele angajatorilor pentru a atrage şi reţine personalul au trebuit maximizate.
Astfel, potrivit datelor de pe platforma BestJobs, companiile mari au lansat o nouă tendinţă în materie de beneficii, oferind candidaţilor posibilitatea de a-şi personaliza schema extrasalarială în funcţie de nevoi.
Datele platformei de recrutare online BestJobs arată că multinaţionalele şi companiile mari realizează liste de beneficii personalizate în funcţie de contextul socio-economic, cerinţele şi nevoile reale ale angajaţilor, acestea fiind reevaluate şi modificate periodic.
"În 2022 a fost o provocare pentru companii să găsească talentele potrivite. Din acest motiv, angajatorii au încercat să adapteze pachetele de beneficii cât mai eficient, atât pentru nevoile candidaţilor, cât şi pentru maximizarea bugetului intern. Spre exemplu, pentru un angajat cu copii mici, pachetul poate cuprinde program flexibil, zile libere suplimentare, asigurare medicală şi extinderea acestui beneficiu şi către membrii familiei, acces la evenimente pentru copii, bonusuri şi prime de sărbători şi chiar bonus pentru grădiniţă sau bonă. Tot aşa, un alt angajat poate opta pentru abonament la sală, asigurare medicală şi contribuţie la pensia privată. Practic, candidaţii pot alege pachetul care se potriveşte nevoilor şi stilului lor de viaţă, simţind cu adevărat beneficiile pentru ei", spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.
Chiar dacă angajaţii au acum acces la un pachet mixt de beneficii, anunţurile de joburi menţionează în continuare beneficii tradiţionale, precum tichete de masă (70%), bonusuri de performanţă (62%), asigurare medicală (57%), dar şi cursuri de specializare sau de dezvoltare personală (60%). Pe aceste liste, se numără totodată şi teambuilding-urile (40%), primele de sărbători (50%) şi laptop sau telefon mobil (47%).
Pe fondul dificultăţilor din ultimii ani, au început să apară tot mai multe beneficii care să corespundă mai bine nevoilor actuale ale angajaţilor. Astfel, de anul trecut şi până acum, numărul anunţurilor care precizează beneficii de well-being a crescut cu peste 15%. În plus, angajatorii ţin cont şi de nevoia tot mai mare de flexibilitate a angajaţilor, facilitând munca de la distanţă chiar şi în cazul lucrătorilor cu baze de date şi oferind un program flexibil.
Astfel, 70% dintre anunţuri precizează posibilitatea de a lucra remote atunci când angajatul simte nevoia, 37% oferă ca beneficiu personalizarea programului de lucru, iar aproape 40% pun la dispoziţie cafea şi gustări pentru angajaţii de la birou.
Mai mult, angajaţii care lucrează permanent sau preponderent de acasă pot beneficia de plata utilităţilor (5%), pe când cei ce vin la birou pot primi compensaţii pentru transport (30%). De asemenea, ieşirile cu echipa, în timpul sau după programul de lucru, pentru a acoperi nevoile de interacţiune şi socializare ale angajaţilor, contribuie la coeziunea echipelor şi constituie un beneficiu oferit din ce în ce mai des de companii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...