Lovitură dură pentru sectorul imobiliar german. Piața clădirilor de birouri, la un minim istoric
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Ca un efect al muncii de acasă din perioada pandemiei și a costurilor de finanțare mai ridicate, piața clădirilor de birouri din Germania este în colaps.

Preţurile au scăzut la minimul ultimilor 20 de ani, cu 13% în trimestrul patru din 2023, iar pe ansamblul anului trecut s-a înregistrat o scădere de peste 10%, cel mai severă de când se publică datele, în 2003, conform informațiilor Asociaţiei germane a băncilor (VDP) publicate luni.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă la noi scăderi în acest început de an, comform Reuters și Bloomberg.

"O inversare a acestei tendinţe pe segmentul preţurilor bunurilor imobiliare nu se întrevede încă, în pofida speculaţiilor frecvente din spaţiul public. Pe moment, situaţia rămâne extrem de dificilă în 2024", a afirmat directorul general al VDP, Jens Tolckmitt.

Acesta a explicat că actuala criză din sectorul imobiliar afectează mai sever clădirile de birouri decât locuinţele. Pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă economia germană şi al incertitudinilor privind revenirea angajaţilor la birouri, "cererea pentru spaţii de birouri rămâne redusă", a adăugat şeful VDP.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa, dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă.

Până acum, Germania este cea mai afectată ţară europeană de turbulenţele globale de pe piaţa imobiliară, care afectează China şi Statele Unite. În ultima perioadă au fost concedieri masive în construcţii, iar sectorul imobiliar a solicitat ajutor de urgenţă

În condiţiile în care potenţialii cumpărători ai clădirilor de birouri încă cer discounturi mai mari decât sunt pregătiţi să ofere vânzătorii, sectorul proprietăţilor imobiliare comerciale din Germania se va confrunta probabil în continuare cu dificultăţi. "La începutul lui 2024, piaţa încă este în declin, iar preţurile continuă să scadă", a declarat Tolckmitt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel