Luarea în spațiu. Reguli noi. Se interzice acest lucru

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență ce introduce o serie de schimbări în privința actelor de identitate, precum și verificări suplimentare. De asemenea, se intenționează să fie schimbate inclusiv regulile privind luarea în spațiu a unor persoane sau obținerea vizei de flotant. 

Documentul menționat interzice, practic, ”înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei” la o anumită adresă dacă acolo apar înregistrate oficial, în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP), mai mult de zece persoane. 

Se precizează că noua regulă nu vizează proprietarul imobilului de la respectiva adresă sau membrii familiei acestuia, fie ele rude apropiate sau îndepărtate, precum cele pe linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Ca și în cazul actelor de identitate, și în cazul luării în spațiu, proiectul prevede că personalul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor va putea face verificări în teren, pentru a stabili dacă cei ce vor să-și schimbe buletinul locuiesc, în realitate, în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului.

Același document stabilește inclusiv ”abilitarea personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor de a anula actul de identitate în care este înscrisă mențiunea privind domiciliul ce nu corespunde realității și actualizarea RNEP cu mențiunea corespunzătoare".

Citește și Noi schimbări la actele de identitate. Se fac verificări suplimentare

”În ultimii ani, se înregistrează tot mai multe situaţii cu privire la stabilirea sau schimbarea domiciliului de către cetăţenii români fără intenţia de a avea locuinţa principală la adresa declarată, astfel cum prevăd dispoziţiile legale în vigoare, beneficiind în demersul privind obţinerea actului de identitate la noua adresă şi de suportul interesat al deţinătorilor de spaţii locative (găzduitori), care dau declaraţia de primire în spaţiu, în faţa lucrătorilor de evidenţă a persoanelor, deşi solicitanţii nu locuiesc în mod efectiv la adresa declarată ca domiciliu”, se arată în proiectul menționat și citat de Avocatnet.

Schimbarea fictivă a domiciliului sau reședinței se face, de cele mai multe ori, pentru a putea înscrie copiii la anumite școli la care sunt arondate adresele respective sau pentru a vota în localitatea/ zona respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel