Lucian Bode, optimist: Tarom ajunge pe profit

Autor: Matei Ion
Data publicării:
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Autorităţile îşi propun să aducă pe profit operatorul aerian naţional TAROM până în anul 2024, prin optimizarea tuturor costurilor, iar planul de restructurare a companiei va fi pus în practică începând cu săptămânile următoare, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

"Noi vrem ca, până în 2024, prin optimizarea tuturor costurilor, nu doar cu resursa umană, să ajungem cu compania TAROM pe profit", a anunţat Bode, marţi seara, la B1TV.

El a precizat că la TAROM vor fi disponibilizaţi aproximativ 600 de angajaţi şi a subliniat că nu este un susţinător al reducerii numărului de piloţi şi însoţitori de zbor.

"Acel plan de restructurare nu conţine doar restructurare de personal, vorbim şi optimizarea flotei, de reducerea costurilor cu combustibilul, de optimizări comerciale, de optimizarea unor rute. Planul de restructurare a fost transmis către Comisia Europeană, a fost prenotificată Comisia Europenă. El va fi pus în practică începând cu săptămânile viitoare. Vor fi restructuraţi aproximativ 600 de angajaţi care vor primi salarii compensatorii, de la fiecare departament în parte. Dacă nu sunt zboruri de la Direcţia Operaţiuni zbor pentru că de acolo trebuie să reduci numărul de angajaţi. Eu am văzut acest plan. Nu sunt susţinătorul reducerii numărului de piloţi şi personal însoţitor pentru că o companie aeriană are nevoie în primul rând de această categorie de personal. Din toate segmentele vom reduce numărul de personal dar impactul pe bugetul TAROM, tot ce înseamnă fond de salarii, este undeva la 19%. Reducând cu 500 - 600 de angajaţi, vorbim de un impact de 5%", a explicat ministrul de resort.

Ajutoare de stat pentru Tarom și Blue Air

Bode a reamintit de ajutorul de salvare acordat operatorului aerian în luna februarie a acestui an, care s-a ridicat la 37 de milioane de euro, şi care s-a transformat în ajutor de restructurare pentru că nu a putut fi returnat în şase luni.

De asemenea, săptămâna trecută, a fost adoptată în şedinţă de Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care se acordă ajutor de stat companiilor TAROM şi Blue Air pentru a-şi acoperi pierderile înregistrate în această perioadă generată de pandemie.

"Vrem să vindem aeronavele, suntem în proces de vânzare a aeronavelor ATR vechi, vrem să vedem ce se întâmplă cu Boeing Max pentru că am preluat un contract, un cartof fierbinte, s-a întâmplat şi nenorocirea din SUA şi nu ştim ce facem cu acest contract. Sunt multe probleme la TAROM, dar am încredere că această companie poate fi salvată şi trebuie salvată", a precizat Lucian Bode.

Guvernul a adoptat, în 14 august, o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unor ajutoare de stat pentru TAROM şi Blue Air.

"Este vorba de o Ordonanţă de Urgenţă prin care se asigură accesul acestor companii din industria de aviaţie - aşa cum a fost de altfel reglementat şi în alte state europene - la garanţii de stat pentru obţinerea unor credite pentru compensarea, asigurarea nevoilor de finanţare a acestor companii în condiţiile în care acestea au suferit pierderi masive ca urmare a pandemiei de coronavirus. În cazul de faţă, vorbim de garanţii de stat pentru TAROM în sumă de 317 de milioane lei, iar pentru Blue Air - 300 de milioane lei", declara şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel