Lucrezi cu jumătate de normă, dar ai salariul întreg

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Unul din cinci români declară că nu cunoaște care sunt ofertele și a optat automat pentru furnizorul la care avea deja contractul.
Unul din cinci români declară că nu cunoaște care sunt ofertele și a optat automat pentru furnizorul la care avea deja contractul.
Potrivit legislației privind asistența socială a persoanelor în etate, salariații care au în familie o persoană vârstnică dependentă, pot solicita de la angajator să lucreze cu jumătate de normă, diferența de ore de muncă fiind plătită de autoritățile locale. 

Cu alte cuvinte, respectivii salariați pot lucra cu jumătate de normă, dar cu salariul întreg. În astfel de situații, angajatorii sunt obligați, prin Codul muncii, să țină cont de cererile angajaților pentru un transfer la un loc de muncă cu fracțiune de normă. 

Mai mult, pentru a simplifica astfel de transferuri, angajatorul trebuie, în baza aceluiași Cod al muncii, să informeze salariații în legătură cu apariția unor locuri de muncă la jumătate de normă. 

Conform prevederilor legislative, jumătate de normă este plătită de angajator, iar cealaltă jumătate de normă, de autoritățile locale, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, în virtutea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Trebuie precizat că de această facilitate se pot bucura doar persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă. Suplimentar, și angajatorul celui care are grijă de un persoană vârsnică dependentă trebuie să fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normală de timpului de muncă.

Citește și Avertisment BCE: Investitorii în Bitcoin riscă să piardă tot

În măsura în care acest lucru e posibil, angajatorii sunt obligați, potrivit Codului muncii, să ia în considerare cererile salariaților pentru transferul pe un loc de muncă cu fracțiune de normă. În plus, pentru a înlesni astfel de transferuri, angajatorul trebuie să informeze salariații atunci când apar locuri de muncă cu fracțiune de normă.

Legislația muncii în vigoare stabilește că, în cazul salariaților angajați cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, menționează, în acest context, Avocatnet. Conform Codului muncii, un salariat cu fracțiune de normă este considerat cel “al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel