Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Construită de compania rusă de stat Rosatom şi finanţată de Moscova printr-un împrumut de 10 miliarde de dolari, centrala se află în apropiere de oraşul Astraveţ, în regiunea de vest Hrodno, şi doar la 50 km distanţă de Vilnius, motiv pentru care Lituania s-a opus vehement ridicării sale.
'Acesta este un moment istoric. Ţara va deveni o putere nucleară', a spus Lukaşenko în discursul transmis de televiziunea naţională. 'Centrala nucleară de la Astraveţ este un nou pas spre viitor, spre asigurarea securităţii energetice a statului', a adăugat el.
Belarusul a început operarea centralei în această săptămână, determinând Lituania să-şi suspende schimburile comerciale cu ţara vecină.
Nivelul ridicat de radiații din Europa. S-a găsit sursa
Letonia a anunţat joi că a reluat importurile de energie din Rusia via statele baltice, importuri ce fuseseră suspendate din cauza îngrijorărilor că o parte din electricitate a fost produsă la centrala de la Astraveţ.
Construirea acestei instalaţii nucleare este un subiect de controversă şi printre belaruşi, care au suferit foarte mult în urma catastrofei nucleare de la Cernobîl în 1986.
Andrei Sannikov, un opozant belarus care a fost încarcerat după ce a candidat împotriva lui Lukaşenko în 2010, a scris pe Twitter că centrala este o 'armă geopolitică' pentru preşedintele belarus şi pentru Kremlin împotriva Uniunii Europene, şi 'un pericol radioactiv pentru Belarus şi Europa'.
Inaugurarea centralei de la Astraveţ survine în contextul în care Belarusul a fost zguduit de proteste de masă şi de greve după alegerile prezidenţiale de la 9 august, care i-au adus lui Lukaşenko al şaselea mandat şi la care opoziţia a acuzat fraude de proporţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...