Macron insistă, Biden promite că va modifica legea care afectează Europa
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Vizita președintelui Macron în SUA pare să-și fi atins scopul / Foto: Facebook Casa Albă
Vizita președintelui Macron în SUA pare să-și fi atins scopul / Foto: Facebook Casa Albă
Preşedintele american, Joe Biden, s-a angajat să modifice Legea privind reducerea inflaţiei astfel încât să nu afecteze întreprinderile din sectorul verde din Europa, răspunzând astfel apelurilor omologului său francez Emmanuel Macron, informează EFE.

În conferinţa de presă de după întâlnirea pe care au avut-o la Washington, cei doi lideri au anunţat că au ajuns la un acord asupra unor modificări tehnice ale legislaţiei, dar nu au precizat care sunt acestea.

Defecte tehnice 

Biden a recunoscut existenţa unor "defecte tehnice" în Legea privind reducerea inflaţiei şi le-a atribuit amplorii legislaţiei, adoptată în august anul trecut, care prevede cea mai mare investiţie în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în 2030.

Legea privind reducerea inflaţiei va oferi, de asemenea, stimulente fiscale, începând cu 2023, companiilor care utilizează componente fabricate în America de Nord pentru produse care sprijină tranziţia către energia verde, cum ar fi vehiculele electrice.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Franţa, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această parte a legii, deoarece subvenţiile ar putea avea un efect negativ asupra industriei europene a energiei verzi şi auto.

O resincronizare a agendelor

În conferinţa de presă, Macron a insistat asupra necesităţii de a "resincroniza" agendele, astfel încât aceste stimulente să nu dăuneze Franţei şi Europei. Vom lucra împreună la aceste elemente tehnice pentru a ne asigura că nu există un efect de domino asupra proiectelor în curs de desfăşurare în Europa. Vrem să reuşim împreună, nu unii împotriva celorlalţi", a declarat preşedintele francez.

Una dintre posibilele soluţii pe care Franţa şi SUA le-ar putea propune este introducerea de scutiri pentru companiile europene, pe care Macron o propusese deja, dar pe care nu a repetat-o public la conferinţa de presă. Problema stimulentelor fiscale s-a aflat în centrul mai multor reuniuni ale UE, iar Franţa a discutat deja cu Germania şi Ţările de Jos despre posibilitatea ca SUA să stabilească scutiri pentru anumite produse europene.

Gestionarea divergențelor

În același timp, cei doi președinți şi-au afişat cu tărie buna înţelegere şi apropierea personală, angajându-se pe o singură voce să susţină Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" şi să îşi "coordoneze" răspunsul faţă de China, precum şi să îşi gestioneze divergenţele.

''Vom rămâne uniţi pentru a ne opune brutalităţii Rusiei în Ucraina", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună, la Washington, cu omologul său francez, care a precizat: "Vrem să reuşim împreună, nu unul împotriva celuilalt''. Cei doi s-au angajat să ofere Ucrainei "asistenţă politică, de securitate, umanitară şi economică atât timp cât va fi necesar", inclusiv consolidarea apărării aeriene a ţării, potrivit unei declaraţii comune publicate după o întâlnire de peste o oră în Biroul Oval de la Casa Albă.

În ceea ce priveşte China, aceştia s-au angajat să "coordoneze" răspunsul ţărilor lor la "provocările pe care le ridică" gigantul asiatic, în special în ceea ce priveşte drepturile omului, şi să colaboreze "cu China în probleme globale importante, cum ar fi schimbările climatice".

Cei doi lideri şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa de a "consolida parteneriatul SUA-UE în domeniul energiei curate şi al climei" şi s-au angajat să lucreze pentru a "sincroniza" abordările lor privind industria verde, după ce au existat fricţiuni legate de subvenţiile acordate de SUA pentru produsele "Made in USA". Macron a denunţat măsurile ca fiind "super agresive" pentru companiile europene.

În drum spre Biroul Oval, preşedintele francez a fost văzut punându-şi mâna pe umărul lui Joe Biden... de mai mult de trei ori.

Citește și În SUA, Macron critică ”măsurile super agresive” ale administrației Biden

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel