Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că ar fi "inuman" ca pensiile să se mărească cu mai puţin de 10%. "Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, al celor care ne-am făcut şi am făcut impactul bugetar, am părerea că va fi o creştere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor. (...) Trebuie respectată legea. Legea spune foarte clar că trebuie mărite cu indicele de inflaţie, dar nu de anul acesta, indicele de inflaţie de acum 2 ani, care era sub 5%. Dar nu se poate rămâne acolo. Noi vorbim acum de o mărire şi de o respectare a legii. Când măreşti, măreşti la fel şi celui care are 1.500 de lei şi celui care are 20.000 de lei.(...) Trebuie să creezi o echitate socială. În acel moment intervii pe categorii, exact cum am făcut în Sprijin pentru România şi în primul pachet social negociat când am intrat la guvernare. E normal să ai abordări diferite", a spus Ciolacu, la România TV.
El a arătat că discuţia referitoare la creşterea veniturilor nu trebuie limitată numai la pensii şi că este nevoie în acest sens de un întreg pachet de măsuri cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, care ar trebui să fie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare.
"Într-un fel sunt mai multe măsuri. O discuţie grosso modo, limitată la cât se măresc pensiile, nu este o discuţie corectă. Trebuie să venim cu un pachet întreg şi acest pachet eu vreau să îl discutăm în coaliţie cu perspectiva de la 1 ianuarie. (...) Pensiile se vor mări, e o decizie luată deja, şi de către mine, şi de către prim-ministru", a mai afirmat liderul PSD.
Coaliţia de Guvernare a decis să nu mai discute public despre un procent pentru majorarea pensiilor. Liderii PSD şi PNL dau însă asigurări că vor exista creşteri ale veniturilor. Dar nu se știe dacă în cursul acestui an sau în 2023. Asta în condițiile în care milioane de români aşteaptă să afle ce se va întâmpla cu ei de anul viitor, având în vedere că, în ultimul timp, se vehiculează procente de majorare cuprinse între 5 și 16%.
Rugat să clarifice, oarecum, lucrurile, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus: "Aşa cum a anunţat recent şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi premierul Nicolae Ciucă în momentul construcției bugetului pentru anul 2023 se va lua decizia finală asupra procentului, dar e clar că o majorare la pensii va fi. Propunerea PSD pusă pe masa coaliţiei va fi cea de cel puţin 10%.
Aceste analize le-am făcut cu Ministerul de Finanțe şi au arătat că avem spaţiu bugetar şi le-am făcut, în aşa fel încât să apărăm puterea de cumpărare a părinților şi bunicilor noștri. Discutăm în general de măsuri care să vină în sprijinul mediului de afaceri şi a cetățenilor.
Important este că am ajuns cu toții la concluzia că pensiile trebuie majorate", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.
Între timp, autoritățile ar putea ieși pe piață cu un ghid prin care să explice populației cum sa facă economie atât la factura de curent electric dar și la gaze. Practic, să explice românilor care sunt intervalele din zi în care curentul electric e scump și când să folosească aparatura electrocasnică la costuri reduse la energie.
De exemplu, să nu lase în timpul zilei în primă aparate care consumă multă energie, pentru că atunci curentul e scump. Altfel spus, spălăm rufe la mașină seară, când și aspirăm, dacă nu avem timp în cursul dimineții.
La fel și cu gazul. Să nu mai lase centrala pornită la o temperatura de 21-22 de grade în timpul zilei, când nu e nimeni acasă, ci sub 20 de grade și să crească temperatura doar când ajung acasă. Mai mult decât atât, să țină deschise caloriferele doar în camera în care stau.
În plus, surse din coaliție susțin că se ia în calcul bonificarea celor ale căror facturi de energie electrică erau mari, dar reușesc să le scadă cu 50 de KWh sau peste acest interval.
"Am discutat în ședința de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit, și facem apel la populație, să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare", declara premierul Nicolae Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...