Majorarea salariilor asistenţilor personali la 3.500 de lei. Document din Parlament
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Factura. Foto: Pexels.com
Factura. Foto: Pexels.com
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Asistenţii personali au fost omişi de la recentele majorări salariale, în ciuda contribuţiei lor esenţiale la îngrijirea şi asistenţa persoanelor cu handicap grav. (...) Această omisiune constituie nu doar o neglijare a contribuţiei lor esenţiale la îngrijirea şi asistenţa persoanelor vulnerabile, ci şi o formă de discriminare în ceea ce priveşte recunoaşterea valorii şi importanţei muncii lor. Prin excluderea lor de la aceste creşteri salariale, asistenţii personali sunt trataţi în mod inechitabil şi sunt supuşi unei discriminări evidente în comparaţie cu alte categorii de personal din acelaşi domeniu.

Această discriminare nu numai că subminează demnitatea şi statutul profesional al asistenţilor personali dar şi afectează negativ calitatea serviciilor de asistenţă socială oferite comunităţilor.

Astfel, este imperativă adoptarea unor măsuri legislative corective pentru a remedia această injustiţie şi pentru a asigura tratament egal şi just pentru toţi angajaţii din domeniul asistenţei sociale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul poate fi studiat aici.

 

Care este majorarea propusă

 

Trebuie să subliniem faptul că, în prezent, în lege, salariile de bază pentru asistenţii personali se situează încă sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în valoare de 2.535 lei. (...)

Prezenta propunere legislativă vizează modificarea nr.crt.45 al pct.3.2 - Salarii de bază pentru personalul de specialitate din instituţiile şi unităţile de asistenţă socială/centru cu sau fără personalitate juridică din Anexa nr. II - Unităţi de asistenţă socială/Servicii sociale cu sau fără cazarea Legii nr. 153/2017.

Modificarea propusă constă în majorarea salariului de bază de la 2.535 lei la 3.500 lei. În realitate însă, creşterea este de la 3.300 lei la 3.500 lei, adică de la salariul minim brut pe ţară garantat în plată oricărui salariat. (...) Prin prezenta propunere legislativă se urmăreşte asigurarea respectării principiului nediscriminării între asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti, precum şi între alte categorii de personal vizate de legislaţia în vigoare. 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...

Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia

Pare să fie capăt de linie pentru colaborarea dintre...

MF vrea să se poată împrumuta mai mult de pe piețele externe

Ministerul Finanțelor Publice a decis majorarea...


pixel