Marcel Ciolacu: România nu poate suporta actualul sistem bugetar

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
EXCLUSIV
Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat, astăzi, în studioul interviurilor DCNews, unde a vorbit inclusiv despre reforma administrativă și despre timpul pe care România l-a pierdut.

A eșuat reforma administrației publice, a fost întrebat premierul Marcel Ciolacu de jurnalista Anca Murgoci. 

”Nu”, a răspuns categoric premierul Marcel Ciolacu. Și a explicat: ”În primul rând trebuie să creezi cadrul legislativ ca să efectuezi o reformă. Avem reforme prinse în PNRR și avem reformele pentru aderarea la OECD. Ați văzut că a venit Secretarul general al OECD, care este unul dintre cei mai importanți oameni de pe planetă, pentru că OECD-ul înglobează toate țările dezvoltate din lume, și a anunțat șansele clare ale României ca în anul 2026 să adere la această organizație”, a spus șeful Executivului de la București. 

Un plus de 7 puncte procentuale

Continuându-și ideea, premierul României a subliniat că există ”o mare diferență între aderarea la Schengen și aderarea la OECD. O aderare la OECD ar aduce un plus de aproape 7 puncte procentuale directe în PIB-ul României, ceea ce automat, din calculele făcute în acest moment, ne-ar permite să depășim și Polonia”, a precizat Marcel Ciolacu. 

Nu un paușal 

Toată lumea așteaptă această reformă de 30 de ani, a adăugat invitatul din platoul interviurilor DCNews. ”Trebuie și o reformă administrativă, fără doar și poate, dar nu un paușal în funcție de câți locuitori sunt. Trebuie o reformă făcută strategic și așezată pe listă. S-a pierdut acel timp când trebuiau făcute, când le-a făcut Polonia, de exemplu. Pentru că, în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, mergeai cu 4-5 proiecte integrate, pe regiuni. Noi suntem pe sistemul administrativ francez, care este mai stufos”, a arătat Marcel Ciolacu. 

Și aici suntem restanți

În opinia lui, ”dacă s-ar fi venit cu acei guvernatori regionali, ar fi echilibrat, prin bugetele avute, dezvoltarea regională. Un lucru unde iar suntem restanți. Uitați-vă cum s-a dezvoltat Ardealul și pentru prima dată vorbim de primii 148 de kilometri de autostradă în Moldova. 

Cea mai mare greșeală

S-au făcut foarte multe greșeli în 30 de ani. Cea mai mare greșeală este că nu a existat o viziune foarte clară, o viziune integrată, iar asta a dus la un exod al românilor de aproape cinci milioane. România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Nu va duce la dezvoltare un astfel de sistem bugetar. Reformele pleacă înainte de toate, de la cadrul legislativ. Minister cu minister, fiecare vine cu reorganizare ministerială, cu sistemul de avizare, de care mediul de afaceri este foarte interesat. Te duceai într-un minister cu șapte agenții care trebuiau să avizeze sau companii subordonate. În acest moment, în fiecare minister există, după reorganizare, un singur serviciu de avizare, astfel că nu mai trebuie să bați la zece uși”, a subliniat premierul Ciolacu. 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel