Marcel Ciolacu: România nu poate suporta actualul sistem bugetar
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
EXCLUSIV
Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat, astăzi, în studioul interviurilor DCNews, unde a vorbit inclusiv despre reforma administrativă și despre timpul pe care România l-a pierdut.

A eșuat reforma administrației publice, a fost întrebat premierul Marcel Ciolacu de jurnalista Anca Murgoci. 

”Nu”, a răspuns categoric premierul Marcel Ciolacu. Și a explicat: ”În primul rând trebuie să creezi cadrul legislativ ca să efectuezi o reformă. Avem reforme prinse în PNRR și avem reformele pentru aderarea la OECD. Ați văzut că a venit Secretarul general al OECD, care este unul dintre cei mai importanți oameni de pe planetă, pentru că OECD-ul înglobează toate țările dezvoltate din lume, și a anunțat șansele clare ale României ca în anul 2026 să adere la această organizație”, a spus șeful Executivului de la București. 

Un plus de 7 puncte procentuale

Continuându-și ideea, premierul României a subliniat că există ”o mare diferență între aderarea la Schengen și aderarea la OECD. O aderare la OECD ar aduce un plus de aproape 7 puncte procentuale directe în PIB-ul României, ceea ce automat, din calculele făcute în acest moment, ne-ar permite să depășim și Polonia”, a precizat Marcel Ciolacu. 

Nu un paușal 

Toată lumea așteaptă această reformă de 30 de ani, a adăugat invitatul din platoul interviurilor DCNews. ”Trebuie și o reformă administrativă, fără doar și poate, dar nu un paușal în funcție de câți locuitori sunt. Trebuie o reformă făcută strategic și așezată pe listă. S-a pierdut acel timp când trebuiau făcute, când le-a făcut Polonia, de exemplu. Pentru că, în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, mergeai cu 4-5 proiecte integrate, pe regiuni. Noi suntem pe sistemul administrativ francez, care este mai stufos”, a arătat Marcel Ciolacu. 

Și aici suntem restanți

În opinia lui, ”dacă s-ar fi venit cu acei guvernatori regionali, ar fi echilibrat, prin bugetele avute, dezvoltarea regională. Un lucru unde iar suntem restanți. Uitați-vă cum s-a dezvoltat Ardealul și pentru prima dată vorbim de primii 148 de kilometri de autostradă în Moldova. 

Cea mai mare greșeală

S-au făcut foarte multe greșeli în 30 de ani. Cea mai mare greșeală este că nu a existat o viziune foarte clară, o viziune integrată, iar asta a dus la un exod al românilor de aproape cinci milioane. România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Nu va duce la dezvoltare un astfel de sistem bugetar. Reformele pleacă înainte de toate, de la cadrul legislativ. Minister cu minister, fiecare vine cu reorganizare ministerială, cu sistemul de avizare, de care mediul de afaceri este foarte interesat. Te duceai într-un minister cu șapte agenții care trebuiau să avizeze sau companii subordonate. În acest moment, în fiecare minister există, după reorganizare, un singur serviciu de avizare, astfel că nu mai trebuie să bați la zece uși”, a subliniat premierul Ciolacu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel