Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În primele trei luni ale anului, Regatul Unit a ieșit din recesiunea tehnică în care a intrat la sfârșitul anului 2023, în condițiile în care PIB-ul țării a crescut cu 0,6%, a anunțat vineri Oficiul Național de Statistică. (ONS).
PIB-ul britanic a scăzut cu 0,3% în ultele trei luni ale anului trecut, după ce se contractase cu 0,1% trimestrul trei. Revenirea economiei este mai marcată decât au anticipat economiștii, care estimaseră o creștere de 0,4% în primul trimestru.
Economia a cunoscut în primele trei luni o „putere generalizată în sectoarele de servicii”, în special în „comerțul cu amănuntul, transportul public și sănătate”, chiar dacă sectorul imobiliar rămâne în bernă”, a precizat Liz McKeown, director la ONS).
A fost trecută o „piatră de hotar”
Creșterea PIB-ului este, de asemenea, mai accentuată decât previziunile Băncii Angliei (BoE), care a majorat dobânda cheie de 14 ori între decembrie 2021 și septembrie anul trecut pentru a lupta împotriva inflației. Dar, în mod surprinzător, banca a decis, joi, să mențină neschimbată dobânda de referință la 5,25%.
În același timp însă, BoE a subliniat că este „optimistă” cu privire la o scădere a inflației, care ar trebui să-i permită să-și scadă ratele în următoarele luni și, astfel, să facă mai ușoară viața economiei în ansamblul ei, dar și a gospodăriilor în special. Instituția monetară și-a revizuit în sus previziunile de creștere la 0,5% pentru tot anul 2024 și la 1% în 2025 în Regatul Unit.
Inflația a scăzut ușor în martie, la 3,2% pe an, comparativ cu 3,4% luna precedentă. A încetinit semnificativ de la vârful de peste 11% înregistrat la sfârșitul anului 2022, dar rămâne peste ținta de 2% stabilită de Banca Angliei. Dacă „lucrurile sunt încă dificile pentru mulți oameni”, economia britanică „a atins o piatră de hotar”, a salutat vineri prim-ministrul Rishi Sunak.
„Ne așteptăm la o creștere continuă pentru restul acestui an, susținută de un context economic mai favorabil”, în special o inflație mai scăzută și o creștere a salariilor, a comentat Yael Selfin, economist la KPMG. Totuși, îmbunătățirea creșterii „limitată probabil de slăbiciunea persistentă” observată în ceea ce privește productivitatea și dificultățile de „creștere a ratei de ocupare” în țară, a adăugat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...