Marius Budăi pune capăt controversei despre pensiile militare: Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Muncii lămureşte controversa cu pensiile militare şi subliniază, o dată pentru totdeauna, faptul că sub nicio formă acestea nu pot fi considerate pensii speciale. 

Întrebat dacă există și un jalon legat de pensii, Marius Budăi a confirmat că, într-adevăr, există ”jalonul legat de indemnizațiile și pensiile stabilite în baza unor legi speciale. Eu nu aș fi profesionist dacă nu aș spune așa. Expresia ”pensii speciale” se poate utiliza în comunicare publică, dar eu nu pot și vă explic și de ce. Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine. Pentru că nu există acest termen din punct de vedere juridic în România”, a arătat Marius Budăi. 

Ministrul a subliniat că de la această expresie au ”început și acele discuție cu pensiile militare care, cu siguranță nu au ce căuta acolo, deoarece pensiile militare chiar nu sunt pensii speciale. Ce vreau însă să spun: a venit Comisia Europeană și ne-a zis că nu a găsit în legile din România termenul acesta de pensii și, atunci, noi credem că toate sunt. De aceea trebuie să fii foarte și foarte atent și să te bazezi pe profesioniști”, a concluzionat ministrul Muncii într-un interviu acordat România TV.

 

Citeşte şi: Revoltă faţă de situaţia pensionarilor militari: O dramă pe care nimeni nu vrea să o ia în considerare

 

Valeriu Pricină – Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervă a transmis un mesaj de revoltă cu privire la situaţia pensionarilor militari.

"E, pur şi simplu, un act de represiune ceea ce se întâmplă cu pensionarii. Am spus-o, o repet şi o voi repeta: este un act de represiune! Nu mai este duba din anii nu ştiu care... acum e cu pensia, cu venitul nenorocit care este sub pragul de 3.000 de lei. Este de râs. Ştiţi că mai mult de jumătate dintre militari au sub 2.500 de lei pensie? Mai mult de jumătate!

Iar soţiile lor nu prea au pensii, iar dacă au nişte pensii au nişte pensii mici, din cauză că, chiar dacă au fost profesoare universitare, dar bărbatul a fost ofiţer la Pleniţa, acolo nu avea universitate unde să predea, nu avea şcoală unde să predea, nu avea instituţie unde să lucreze. A fost o dramă a ofiţerimii române pe care nimeni nu vrea să o ia în considerare. Şi sunt  acum oameni sub pragul de 3.000 despre care se vorbeşte.

E o minoritate cea a ofiţerilor care au apucat pensii mai mari", a declarat Valeriu Pricină într-o intervenţie la România TV.

 

Ciolacu: Cum să punem în aplicare așa ceva, ca să distrugem armata română?

 

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre reducerea cheltuielilor statului, dar și despre pensii speciale, dar și cele ocupaționale, din perspectiva prevederilor din PNRR. 

Dacă în PNRR scrie că trebuie majorate taxele și impozitele, în PNRR nu scrie că și statul trebuie să-și reducă din cheltuieli? ”Ba da și este normal. Iar am avut niște discuții, sper că nu deranjez, pentru că sunt, totuși, niște discuții instituționale, dar nu intru în fondul lor. Sunt niște discuții foarte aplicate cu reprezentanții Băncii Mondiale, care de foarte multe ori a ajutat România și statul român, companiile românești cu asistență pe domenii. Categoric trebuie începută o reformă în interiorul statului român”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu. 

”Păi nu s-a început încă?”, a întrebat jurnalistul Bogdan Chirieac. ”Nu. Deocamdată s-au blocat acele angajări peste tot și am avut o discuție aplicată pe aceast subiect cu premierul”, a răspuns invitatul din platoul interviurilor DCNews. 

Numai în România s-a găsit un "deștept"

Dorind să lămurească lucrurile, Bogdan Chirieac a întrebat dacă de vină pentru creșterea taxelor și impozitelor este USR-ul pentru ce a scris în PNRR. ”În PNRR s-au scris multe tâmpenii și multe lucruri pe care nu le cerea nimeni. Este o boală românească de a cere mereu lucruri. Am văzut că se fac tot felul de calcule: 9,4%, ar trebui să crească 2,7%! Nu e nicăieri trecut un procent din PIB pentru pensii. În nici un stat european. Numai în România s-a găsit un deștept să treacă acest procent. O să mergem la Bruxelles să discutăm acest lucru. Dar eu nu pot să accept un procent pentru 50 de ani de acum înainte. Știu eu cum se va face distribuția capitalului în viitor, în interiorul unui stat? Este acum o distribuție a capitalului, este adevărat că în zona de capital privat este mai mare distribuția decât în zona socială și administrativă. Acesta este adevărul în România. Dar suntem, totuși, în niște limite europene. Poate viitorul va fi ca în zona socială să ajungi la un capital de 60% din costrucția PIB-ului. Păi eu ce fac? Limitez progresul? Adică trendul va fi într-un fel în toată lumea, dar în România nu putem, pentru că am trecut în PNRR”, a spus liderul PSD.

S-au trecut și pensiile ocupaționale 

”În PNRR este trecută și desființarea pensiilor speciale?”, a întrebat Bogdan Chirieac. ”Este , este jalon până la sfârșitul acestui an”, a răspuns Marcel Ciolacu. Și a precizat: ”Nu desființarea, ci găsirea unei formule, dar cei de la USR, o spun cu toată dragostea, au trecut și pensiile ocupaționale, respectiv zona de armată și zona Ministerului de Interne. Când vine să se pună în aplicare, noi avem un război la granița cu România. România fiind statul cu cea mai lungă graniță, de 650 de kilometri, cu Ucraina. Cum să punem în aplicare noi așa ceva, ca să distrugem armata română? Vom găsi soluțiile cele mai bune, nu ne putem lua după inconștienți. Avem anumite informații în acest moment, am făcut un draft întreg pe plafoane, nenominal, pe număr de câți pensionari se încadrează în diferite pensii, ce reprezintă din pensie contribuția, ce reprezintă anumite facilități pentru că ai avut anumite demnități și vom veni cu o soluție echilibrată. Vremea aia din Parlament când veneai cu propuneri de distrugere doar ca să dai bine la public, a apus. Este momentul de a găsi soluții responsabile și adaptate exact cerințelor societății românești”, a asigurat politicianul român. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel