Microgranturi pentru cabinete medicale. Cum se accesează
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Banii pot fi accesați și de cabinetele medicale
Banii pot fi accesați și de cabinetele medicale
Pe lângă micile întreprinderi, PFA-uri și alți profesioniști, microgranturile pot fi cerute și de cabinetele medicale individuale (CMI) care au oferit servicii medicale în privința pacienților diagnosticați cu COVID-19 și care nu au fost deja remunerați de stat printr-un stimulent medical acordat anul trecut. Ca să poată justifica cererea de ajutor de stat, CMI-urile vor trebui să aducă de la unitățile spitalicești sau de la direcțiile de sănătate publică o adeverință care să ateste contribuția lor, dar și să mai aibă încă documentele care arată ce servicii au prestat.

CMI-urile sunt eligibile pentru microgranturile de până la 2.000 de euro acordate având la bază OUG nr. 130/2020. CMI-ul este definit de OUG 130/2020 ca fiind „unitatea, cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistență medicală umană preventivă, curativă, de recuperare și de urgență. Serviciile de sănătate ale cabinetelor medicale se realizează de medici de medicină generală - medici de familie, medici stomatologi, medici specialiști și alte categorii de personal medical autorizat. În CMI își exercită profesia medicul titular, care poate avea ca salariați ori colaboratori medici sau orice altă categorie de personal”, scrie Avocatnet.

Concret, în lista de beneficiari potențial ai microgranturilor apar și CMI-urile (și PFA-urile) au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza OUG nr. 43/2020 pe perioada stării de urgență. Dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unui formular anexă la cererea de finanțare emis de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană. 

„Documentele emise și semnate de către CMI unde au fost prestate servicii medicale aferente transportului, echipării, evaluării, diagnosticării și tratamentului pacienților diagnosticați cu COVID-19 reprezintă dovada implicării în activitățile legate de COVID-19”, se precizează în Ordinul MEAT nr. 1642/2021, care conține procedura de accesare a microgranturilor în sesiunea aceasta de înscrieri. 

Ministerul Economiei relansează Măsura 1 - "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile"

Practic, săptămâna aceasta au lor preînscrierile pentru cei care nu aveau deja cont în platforma Ministerului Economiei, iar înscrierea propriu-zisă începe pe 25 octombrie și ține 30 de zile. „Precizăm că aplicanții care sunt deja înscriși în platforma informatică  vor putea utiliza aceste conturi în noua sesiune cu obligativitatea de a regenera, semna și reîncarca declarațiile și documentele actualizate”, a atenționat recent ministerul.

Potrivit procedurii, CMI-ul trebuie să își fi început activitatea până cel târziu la data de 1 februarie 2020. Altfel, acesta nu e eligibil pentru microgrant. Celelalte două condiții importante pentru eligibilitatea la înscriere sunt: 

CMI-urile respective își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant;
nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019.
În rest, în ceea ce privește modul de cheltuire a banilor și toate celelalte condiții, odată aprobată înscrierea pentru microgrant sunt la fel ca la PFA-uri sau firme mici. Există o listă de cheltuieli eligibile în care se pot încadra CMI-urile și obligația de a cheltui banii în 90 de zile de la momentul când se fac plățile în conturile beneficiarilor, altfel se dau înapoi banii, cu tot cu dobândă. Se pot acoperi inclusiv datoriile la stat, dar nu și cele la bugetele locale și nici amenzile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel