Mihai Daraban, președintele CCIR și Christoph Leitl, președintele EUROCHAMBRES, discursul anual despre Starea Uniunii Europene

Autor: Crişan Andreescu
Data publicării:
Mihai Daraban, președintele CCIR
Mihai Daraban, președintele CCIR
Comunitatea de afaceri crede cu tărie că Europa trebuie să privească spre viitor, chiar dacă are de gestionat, în continuare, impactul ultimelor 18 luni. Camerele de comerț susțin angajamentul reînnoit al Comisiei Europene față de prioritățile politice stabilite înainte de pandemie pentru legislatura 2019-2024. 

Aceste priorități trebuie urmărite cu hotărâre, luând în considerare criza economică profundă și necesitatea de a relansa economia europeană.

Factorii de decizie din Uniunea Europeană au toate meritele pentru modul în care au reacționat la criza economică, precum și la cea sanitară, dar și pentru modul în care au recepționat apelurile camerelor de comerț în ceea ce privește abordarea problemelor specifice întâmpinate de milioanele de companii membre. Politicile eficiente vor fi, de asemenea, cruciale pentru urmărirea altor priorități importante și pentru o revigorare rapidă a economiei europene. Sperăm ca președintele von der Leyen să abordeze tonul potrivit în discursul anual despre starea Uniunii Europene.

Piața unică trebuie să fie în centrul programului politic al Uniunii Europene. Măsurile temporare de reducere a efectelor pandemiei au readus în memoria colectivă reîntoarcerea la granițele demult uitate, dar au oferit și o imagine clară a ceea ce s-a realizat în ultimii 30 de ani de la integrare. Cu toate acestea, piața unică rămâne incompletă, iar problemele prezente chiar înainte de criză trebuie rezolvate. Camerele de comerț continuă să pledeze pentru o mai bună punere în aplicare a normelor existente pentru a permite întreprinderilor și consumatorilor să beneficieze de cea mai mare piață comercială din lume.

Pandemia a evidențiat importanța socială și economică a digitalizării. Întreprinderile și guvernele trebuie să investească inteligent în instrumente digitale. Dezvoltarea tehnologică, cercetarea și inovarea trebuie să fie prioritare. Europa trebuie să-și îmbunătățească competențele digitale pentru a se dezvolta din acest punct de vedere. Camerele de comerț joacă un rol important în educație, formare, recalificare și perfecționare, antrenând forța de muncă europeană pentru tranziția digitală. De asemenea, Comisia Europeană joacă un rol puternic prin promovarea utilizării inteligenței artificiale pentru o previziune mai eficientă a competențelor.

Importanța economiei circulare în care deșeurile devin o resursă cheie

 

În timpul acestei veri, cu nenumărate valuri de căldură record, incendii puternice și inundații catastrofale, realitatea unui climat în schimbare nu a fost niciodată mai evidentă. Pentru a atinge în mod eficient noile obiective climatice ale UE pentru 2030, camerele de comerț subliniază necesitatea unui cadru favorabil care să asigure securitatea planificării întreprinderilor, echilibrând în același timp reglementarea și stimulentele. De asemenea, recunoaștem importanța economiei circulare în care deșeurile devin o resursă cheie. Activitățile de regenerare industrială, reciclare și re-fabricare trebuie stimulate. Strategia pentru tranziția către o economie durabilă trebuie să încurajeze investițiile într-o economie mai curată, fără a limita accesul întreprinderilor la finanțare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate.

Planul de redresare NextGenerationEU și Mecanismul de Recuperare și Reziliență pot oferi oportunități reale pentru întreprinderile noastre, în efortul de a-și spori sustenabilitatea, cu impact asupra întregii economii, dacă sunt implementate corect. Implicarea principalilor actori din domeniu este esențială pentru a transpune în practică aceste instrumente financiare ale UE, în sprijinul unor proiecte viabile. Autoritățile publice trebuie să colaboreze cu Camerele de comerț în ceea ce privește proiectarea și punerea în aplicare a planurilor lor pentru a se asigura că reformele necesare vor fi transpuse în practică și că milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) vor beneficia rapid de fondurile disponibile.

IMM-urile sunt parte integrantă a economiei Europei și sunt esențiale pentru redresarea economică. Factorii de decizie politică trebuie să fie conștienți de acest lucru: IMM-urile ar trebui să fie luate, în mod sistematic, în considerare de către legiuitori ca parte a soluției. Acest lucru se aplică noii strategii industriale ambițioase ale Comisiei de a stimula tranziția ecologică și digitală a Europei; IMM-urile trebuie să fie în centrul transformării industriale, reflectând contribuția lor semnificativă la inovare și competitivitate.

 

Companiile să fie din ce în ce mai rezistente, să diversifice lanțurile de aprovizionare și să construiască oportunități internaționale

În final, Uniunea Europeană nu trebuie să uite locul pe care îl are în lume. Este posibil ca pandemia să ne fi determinat să ne concentrăm pe chestiuni mai apropiate de casă, dar Europa este un continent fundamental orientat către exterior. Trebuie să rămânem deschiși și conștienți de rolul nostru de lider în asigurarea comerțului internațional liber, echitabil și favorabil incluziunii. Trebuie să construim având la bază rețeaua comercială extinsă a Uniunii Europene, astfel încât companiile să fie din ce în ce mai rezistente, să diversifice lanțurile de aprovizionare și să construiască oportunități internaționale. Având în vedere că 85% din creșterea economică viitoare va veni din afara Uniunii Europene, o agendă comercială ambițioasă este vitală pentru competitivitatea și prosperitatea Europei. Camerele de comerț sunt gata să împărtășească din bogata lor experiență.

Discursul anual al președintelui Comisiei privind starea Uniunii este un punct culminant în calendarul politic al UE. Este, de asemenea, o dată importantă pentru rețeaua camerelor de comerț europene, reflectând încrederea noastră într-o Europă dinamică, integrată și competitivă la nivel global. Ne așteptăm ca președinta von der Leyen să transmită un mesaj pozitiv și realist, pe 15 septembrie, către milioanele de companii de pe continent care împărtășesc această convingere și care sunt gata să contribuie la revigorarea economică a Europei!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel