Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Institutul GfK preconizează un indice de -26,5 puncte, în scădere cu 10,8 puncte față de aprilie, care a fost la rândul său revizuit în scădere la -15,7 puncte, potrivit sondajului său realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane.
Astfel, acesta plonjează "la un nou minim istoric", potrivit GFK. Indicele se află de fapt sub ultimul său record din mai 2020, de -23,1 puncte, în timpul începerii pandemiei de coronavirus și a primelor confinări, potrivit GFK.
Speranțele au dispărut definitiv
"Războiul din Ucraina și inflația ridicată au dat o lovitură grea sentimentului consumatorilor", a comentat expertul GFK Rolf Bürkl într-un comunicat."Speranțele pentru o redresare ca urmare a relaxării restricțiilor legate de pandemie au dispărut definitiv", a adăugat el.
Consumatorii germani sunt îngrijorați în special de inflație, care a crescut vertiginos odată cu războiul din Ucraina, ajungând la 7,3% în martie, cel mai ridicat nivel de la reunificarea Germaniei.
La fel ca în întreaga Europă, această situație este determinată de prețurile la energie și de întreruperile lanțurilor de aprovizionare, care se agravează odată cu conflictul.
"Ratele ridicate ale inflației topesc puterea de cumpărare a consumatorilor", explică Gfk. În consecință, componenta perspective de venituri a indicelui a scăzut în aprilie la -31,3, de la -22,1 în martie, la -31,3.
Citește și Criza economică distruge micile afaceri. Cifrele care confirmă dezastrul
Extrem de expusă
Consumatorii sunt, de asemenea, mai puțin încrezători în perspectivele economice generale ale țării, indicele scăzând cu 7,5 puncte în aprilie, ajungând la -16,4.
Din cauza dependenței sale puternice de gazul rusesc și a ponderii industriei sale, Germania este mai expusă decât vecinii săi europeni la consecințele războiului din Ucraina.
Cea mai mare economie a Europei a înregistrat deja performanțe inferioare vecinilor săi europeni în 2021, din cauza penuriei de pe piețele internaționale în urma pandemiei Covid-19.
Comitetul Înțelepților, un grup influent de economiști care consiliază guvernul german, și-a redus la sfârșitul lunii martie prognoza de creștere pentru 2022 de la 4,6% la 1,8% din cauza conflictului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...