Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
"Inflația este un lucru foarte grav. Așa mor democrațiile. Dacă ne uităm la Imperiul Roman, ei și-au "umflat" constant moneda, timp de secole. În cele din urmă, întregul Imperiu Roman s-a făcut praf. Inflația este, probabil, cel mai mare pericol pe termen lung cu care ne confruntăm, iar efectul este aproape ca a unui războiul nuclear", a declarat investitorul în vârstă de 98 de ani la reuniunea anuală a acționarilor Daily Journal.
Omul de afaceri a avertizat că, "dacă veți exagera cu inflația, vă veți distruge civilizația". În opinia parteneriului lui Warren Buffet, o ipoteză de bun simț pentru un investitor ar fi că moneda se va deprecia în următorii 100 de ani.
Inflația anuală în SUA a continuat să accelereze, ajungând la 7,5% la sfârșitul lunii ianuarie, pentru prima dată din 1982. Rata constant ridicată a inflației pune presiune asupra Rezervei Federale americane, obligând autoritatea de reglementare să majoreze ratele dobânzilor de mai multe ori până la sfârșitul anului.
”Îi admir pe chinezi”
Munger a criticat, în egală măsură, criptomonedele și aplicațiile de tranzacționare care duc la gamificarea investițiilor. "Mi-aș fi dorit ca monedele virtuale să fi fost interzise imediat. Îi admir pe chinezi pentru că le-au interzis. Cred că ei au avut dreptate și noi am greșit că am permis acest lucru. Avem deja o monedă digitală numită cont bancar... Este ca un fel de boală venerică", a declarat investitorul.
Charlie Munger este un vechi adversar al monedelor digitale, criticându-le pentru volatilitatea lor extrem de mare și lipsa de reglementare. La adunarea anuală a acționarilor de la Berkshire Hathaway de anul trecut, a mai spus că "urăște succesul bitcoin", numindu-l un cripto-activ fără valoare și construit în întregime pe speculații.
Citește și Este SINGURUL miliardar din TOP-10 care a făcut bani când ceilalți au pierdut
La începutul lunii ianuarie, Munger și-a mărit participația în active chinezești prin cumpărarea a 300.000 de titluri Alibaba. În 2021, acțiunile companiei au scăzut puternic din cauza presiunilor exercitate de autoritățile de reglementare chineze - în acel an, titlurile Alibaba listate în SUA au pierdut peste 48% din valoare.
La sfârșitul celui de-al patrulea trimestru din 2021, Daily Journal Corporation a vândut acțiuni în valoare de 50 de milioane de dolari din portofoliul său de investiții, obținând un profit de 15 ori mai mare decât cele 3,3 milioane de dolari investite inițial. Potrivit Business Insider, Charlie Munger a folosit veniturile din vânzare plus 37 de milioane de dolari din fonduri de împrumut și a investit aceste 87 de milioane de dolari în alte titluri de valoare în ultimul trimestru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...