Ministerul Finanţelor a atras, joi, 4,194 miliarde de lei de la bănci
Autor: Mara Ivan | 19 ian 2023, 18:27
Unde se duc banii
Unde se duc banii
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,194 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 78 de luni, la un randament mediu de 7,38% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 4,659 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și Mugur Isărescu: O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat ce se întâmplă cu banii românilor în 2023, în contextul în care prețurile și ratele la credite au continuat să crească, la începutul anului....

Citește și Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 75 de milioane de lei de la bănci. Unde merg banii

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 405 milioane de lei. Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni....

Citește și Viitorul lumii, descris de Nouriel Roubini. ”Dr. Apocalipsă” nu se dezminte

Băncile centrale, explică expertul, nu pot amortiza o criză a datoriilor fără a reduce ratele dobânzilor, ceea ce ar putea agrava inflația. Acest impas ar putea lovi economia globală cu "mama tuturor crizelor stagflaționiste", un dezastru financiar care implică un șomaj ridicat, o inflație ridicată și, în SUA, o prăbușire abruptă a pieței bursiere, a avertizat Roubini.

Omul care a prevăzut recesiunea din 2008 și este cunoscut, pe Wall Street, pentru previziunile sale catastrofale, a declarat că acest tip de dezastru inflaționist este inevitabil în acest moment. El a atras atenția că această situație s-ar putea prelungi ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe