Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, peste un miliard de lei de la bănci

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministerul Finanţelor a atras, luni, peste un miliard de lei de la bănci.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,011 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 563 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 71 de luni, la un randament mediu de 7,48% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 649 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, ministerul a atras 448 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 23 luni, la un randament mediu de 7,05% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 548 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,03 miliarde de lei, este cu 245 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în noiembrie, de 4,785 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

 

Citeşte şi: BCE extinde supravegherea modului în care băncile gestionează riscul de credit şi diversificarea finanţării

 

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luni că va extinde supravegherea modului în care băncile gestionează riscul de credit şi diversificarea finanţării, în timp ce a prezentat priorităţile sale pentru 2023, în condiţiile în care zona euro s-ar putea confrunta cu recesiunea şi majorarea costurilor de împrumut, transmite Reuters.

BCE, care supervizează peste 100 de bănci importante din Europa, a precizat că va analiza mai atent creditorii expuşi la cele mai vulnerabile sectoare, inclusiv energie şi tranzacţionarea energiei, şi va urmări evoluţia creditelor acordate în sectorul imobiliar comercial şi rezidenţial.

"Ratele mai ridicate ale dobânzilor, reducerea activităţii economice sau posibilele perspective de recesiune ar putea pune în dificultate capacitatea de achitarea a creditelor, în viitor", se arată într-un comunicat al instituţiei cu sediul la Frankfurt.

O recentă analiză a autorităţii de supervizare a confirmat deficienţele băncilor în privinţa riscului de credit, în special în monitorizarea împrumuturilor, clasificarea provizioanelor şi a clienţilor cu dificultăţi, susţine BCE.

"Astfel băncile devin vulnerabile în cazul unei corecţii semnificative pe unele pieţe imobiliare, în special pe segmentul rezidenţial, ţinând cont de evoluţiile preţurilor din ultimii ani", avertizează instituţia cu sediul la Frankfurt.

BCE va efectua revizuiri mai bine direcţionate la bănci, pentru a încuraja o recunoaştere "corectă şi la timp" a aşteptatelor pierderi din creditare, prin provizioane mai ridicate.

"Mai mult, ratele mai ridicate ale dobânzilor şi costurile mai mari din sectorul construcţiilor vor avea probabil un efect negativ asupra sectorul imobiliar comercial, mai ales în domeniul spaţiilor de birouri, afectat deja de tendinţa angajaţilor de a lucra de acasă şi de căutarea unor spaţii de calitate, în urma pandemiei", se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Un alt risc cheie îl reprezintă modul în care băncile gestionează costurile de împrumut.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a început cea mai mare retragere de numerar din sistemul bancar al zonei euro derulată vreodată în istoria BCE, în condiţiile în care instituţia de la Frankfurt le oferă băncilor prima şansă de a rambursa împrumuturile în valoare de sute de miliarde de euro acordate de banca centrală din zona euro.

Băncile au beneficiat de credite în valoare de 2.100 de miliarde de euro, pe care le-au primit de la BCE în conformitate cu Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) lansate de BCE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel