Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute peste 3,4 miliarde de lei în luna aprilie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de trei miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 3,405 miliarde de lei, este cu 500 milioane lei sub cea de 3,905 miliarde de lei programată în luna martie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat, în data de 21 aprilie, licitaţie pentru o emisiune de certificate cu discount, în valoare de 300 milioane de lei, cu scadenţa în 29 martie 2023.

De asemenea, pe parcursul lunii aprilie vor fi lansate nouă emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,7 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (405 milioane de lei în total).

Astfel, în a patra lună din an au fost programate o emisiune de 400 de milioane de lei, în ziua de 7 aprilie, şapte de 300 milioane de lei în 4, 7, 11 (două), 14 şi 18 aprilie (două) şi una de 200 de milioane de lei în data de 4 aprilie.

 

Citeşte şi: Indicele ROBOR la şase luni, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani

 

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 4,60%, însă ROBOR la şase luni a atins un nou record, potrivit datelor BNR. 

La începutul lunii martie indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut, pe 23 februarie, la 3,56% și la 3,61% în 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,69%, de la 4,68% cât a fost în şedinţa precedentă. Actuala valoare este cea mai mare din 2 august 2013 şi până acum.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 4,73%.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel