Ministerul Finanţelor reglementează modalitatea de raportare de către entitățile care optează pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Ordin cu privire la reglementarea modalității de raportare de către entitățile care optează pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.

Potrivit art. 27 alin. (1) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, exerciţiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic. Conform art. 28 alin. (11) din aceeași lege, prevederile referitoare la obligația întocmirii situațiilor financiare anuale se aplică şi în cazul fuziunii, divizării şi transformării, precum şi în situaţia lichidării, în condiţiile legii, caz în care situaţiile financiare au aceleaşi componente cu situaţiile financiare anuale.

Din punct de vedere al reglementărilor contabile, situațiile financiare întocmite cu ocazia fuziunii, divizării sau lichidării societăților reprezintă situaţii financiare cu scop special, fiind destinate operaţiunilor de fuziune, divizare şi lichidare a acestora. De asemenea, potrivit art. 27 alin. (3) din legea contabilității, exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, în condițiile prevăzute de aceasta, se arată în referatul de aprobare.

 

Prevederi cu privire la modalitatea de raportare a informațiilor cuprinse în situațiile financiare anuale întocmite de entitățile care au optat, conform legii, pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic au fost cuprinse în următoarele acte normative:

a) Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 864/2010 privind unele aspecte referitoare la întocmirea raportărilor contabile anuale și a situațiilor financiare anuale;

b) Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile, cu modificările şi completările ulterioare;

c) Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 895/2017 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, precum și pentru reglementarea unor aspecte contabile.  

 

Aspecte reglementate prin proiectul de ordin

 

Prin proiectul de ordin se propune cuprinderea într-un singur act normativ a prevederilor referitoare la cerințele de raportare a informațiilor din situațiile financiare anuale întocmite de operatorii economici, respectiv persoanele juridice fără scop patrimonial, care optează pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.

În acest context se propune abrogarea prevederilor cu privire la aceste aspecte, cuprinse în actele normative menționate la pct. I. Entitățile care au ales o durată diferită a exercițiului financiar și care participă la operațiuni de fuziune, divizare şi transformare, precum şi de lichidare, în condiţiile legii, întocmesc situații financiare anuale cu scop general, la data aleasă pentru acestea, potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Situațiile financiare anuale astfel întocmite reprezintă situații financiare cu scop special, pentru care nu se impune raportarea de informații comparative.

În aceste condiții se propune ca respectivele situații financiare să cuprindă informații corespunzătoare datei stabilite pentru efectuarea operațiunilor prevăzute la art. 28 alin. (11) din legea contabilității.

Exemplele cuprinse în proiectul de ordin vizează entități care aplică Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Ca urmare, componentele situațiilor financiare anuale sunt reprezentate de bilanț și contul de profit și pierdere. Pentru alte categorii de entități, componentele situațiilor financiare anuale sunt cele stabilite prin reglementările contabile aplicabile. 

Ordinul poate fi studiat aici.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Robor
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Știrile dimineții
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Disney
Dumitru Costin, BNS
Irigații / Foto: Freepik

pixel