Ministrul Economiei: O parte din industrie a redus deja consumul de gaze

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ministrul Economiei, Florin Spătaru
Ministrul Economiei, Florin Spătaru
Ministrul Spătaru a subliniat că nu există în prezent o iniţiativă a statului de a reduce livrările de gaze către industrie.

O parte din industrie, cum este cea metalurgică, a redus consumul de gaze pe fondul diminuării producţiei din considerente de piaţă, din cauza reducerii comenzilor şi nu de disponibilitate a gazului, a declarat joi, la Sibiu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, în contextul unei întrebări referitoare la măsura de reducere voluntară a consumului de gaze la nivelul UE cu 15%.

Întrebat despre sectoarele industriale considerate neesenţiale şi care ar putea fi afectate de o eventuală decizie de reducere a consumului de gaze, ministrul Economiei a spus că industria, în general cea grea nu este inclusă în categoria celor esenţiale şi a punctat că deşi nu au fost probleme referitoare la disponibilitatea gazelor, o parte dintre companii au redus consumul în funcţie de piaţă.

"La nivelul CE s-a discutat despre posibilitatea reducerii voluntare cu 15% a consumului de gaze. Industria, în general industria grea, conform definiţiilor în vigoare, nu este inclusă în categoria industriilor esenţiale. (...) Există o definiţie foarte clară la nivel european, vorbim de sectoare critice şi ştim că populaţia şi producţia de energie sunt sectoare critice unde nu se va acţiona. Pentru celelalte sectoare industriale, din câte ştiu, există un ordin al ministerului Energiei care spune cum se va acţiona în situaţii de criză. Un ordin care a fost publicat în luna aprilie a acestui an", a declarat Florin Spătaru.

"Am avut discuţii la Ministerul Economiei cu asociaţiile mediului de afaceri şi cu companiile pentru a identifica aceste provocări şi, de asemenea, am invitat Ministerul Energiei să clarifice modalitatea prin care vor fi cu companiile, modalitatea în care vor fi continuate contractele de furnizare de gaze. În acest moment sunt discuţii în derulare, o bună parte din aceste companii din considerente obiective şi-au redus acest consum, dar şi-au redus consumul din considerente de piaţă, disponibilitate de materii prime şi disponibilitatea pieţei de livrare şi nu avem în acest moment un obiectiv clar în reducerea consumului de gaze pentru aceste companii. Bineînţeles, fiecare îşi va analiza şi îşi va optimiza procesele de producţie, pentru a avea totuşi costuri optimizate. Dar nu vorbim acum de o iniţiativă a statului român de reducere a livrărilor de gaze către industrie. (...) Discuţiile vor continua şi eu sper că industria va avea contracte de furnizare de energie şi furnizare de gaz care să le dea o anumită predictibilitate. Nu pot să vă dau un orizont de timp asupra finalizării acestor discuţii", a adăugat ministrul Economiei.

Citește și În plină tranziţie spre energia verde, consumul de cărbune se apropie de maximul istoric

Florin Spătaru a spus că o parte din industria metalurgică a redus consumul de gaze, în condiţiile diminuării producţiei, ca urmare a scăderii comenzilor.

"Noi am avut discuţii cu industria metalurgică, cu industria producătoare de materiale de construcţii, care ne-au expus provocările pe care le au, o parte din ele, da (au redus consumul n.r.), dar din considerente de piaţă, nu din considerente de disponibilitate a gazului. O parte din industria metalurgică a redus capacitatea de producţie pentru că li s-a redus numărul de comenzi, atunci e normal, atunci consumul scade", a mai spus ministrul.

Florin Spătaru a punctat că în prezent ţara noastră are stocată o rezervă de gaze de 1,8 miliarde metri cubi, reprezentând 55% din stocul de gaz pentru perioada de iarnă, fiind depăşit cu circa 10% nivelul stocului faţă de ţinta intermediară de înmagazinare până la 1 august.

Spătaru a menţionat că, ţinând cont de nivelul stocului de gaze din acest moment şi de situaţia din anul precedent, vor fi suficiente gaze naturale pentru următoarea perioadă de iarnă.

"În mod normal, noi ar fi trebuit să avem în acest moment o rezervă stocată undeva la 45% şi am depăşit cu undeva la 10% această rezervă. Asta înseamnă că vom avea suficient gaz pentru perioada de iarnă. Vorbim de capacităţile de stocare care au fost asumate şi care au fost declarate la nivelul CE. (...) Deocamdată, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2021, în decembrie 2021 nu au fost întreruperi de gaz, industria a funcţionat, bineînţeles, ţinând cont de proiectele pe care le au şi de strategia pe care au avut-o de funcţionare. De exemplu, Azomureş a intrat în proces de mentenanţă şi atunci o parte dintre capacităţi şi le-au închis. Depinde de strategia fiecărei companii, sunt companii private care îşi definesc strategia în funcţie de piaţă", a completat ministrul Economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel