Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Ministrul Boloș a acordat un interviu postului de televiziune Antena3. CNN. Vorbind despre impozitarea progresivă a salariilor pentru români, el a subliniat că această misiune va rămâne de competența guvernului care va fi instalat la 1 ianuarie 2025.
"În ceea ce priveşte impozitarea progresivă, avem aceste rapoarte ale Băncii Mondiale şi, mai nou, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este cea care menţionează această recomandare pentru ţara noastră. Deocamdată, suntem cu sistemul de impozitare unică. Este, dacă vreţi, o sarcincă pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit”, a spus ministrul Finanțelor.
În ceea ce privește actualul sistem de impozitare a muncii, Marcel Boloș a amintit că ”este unul dintre cele mai ridicate de la nivelul Uniunii Europene, şi poate e momentul pentru o re-echilibrare.
Dacă se va avea în vedere întreaga impozitare a muncii trebuie să gândim pachetul acesta complet de politică fiscală în urma căruia fie ne alegem cu o reducere a impozitării muncii, şi cred că acesta ar fi un obiectiv important pentru România, şi transferul sarcinii fiscale spre consum şi spre impozitarea capitalului, fie doar ne alegem cu măsuri punctuale, care pot aduce pe termen scurt mai mulţi bani la buget", a apreciat Marcel Boloş.
Ministrul a vorbit, totodată, și despre cota de TVA aflată în vigoare în România, dar şi despre o recomandarea venită de la Banca Mondială, referitoare la cota unică de TVA cerută de Comisia Europeană.
"Avem şi recomandarea pe care o are Banca Mondială şi avem şi aceste cote diferenţiate pe care le practicăm întâi de toate. Cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene, avem 19% cota standard de TVA şi apoi avem şi cotele diferenţiate de 9% şi de 5% pe care le practicăm. Aceste re-ajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul", a mai precizat ministrul.
Premierul, despre impozitarea progresivă
Premierul Marcel Ciolacu este însă de altă părere în privința impozitării progresive a salariilor. Potrivit asigurărilor sale, acest lucru nu se va întâmpla în anul 2025, ci abia după digitalizarea ANAF, când s-ar putea discuta despre o astfel de schimbare.
„Nu. Sunt unul dintre susținătorii impozitului progresiv. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, am venituri din salarii, am venituri cumulate. Am venituri din chirii cumulate cu salariul, am arende… toate se adună într-un coș. În momentul în care depășești anumite sume, oriunde în lumea asta, îți vine un surplus de impozitare. Un fel de impozitare a capitalului. Am venituri excepționale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureștiului cu 1.000 de euro, și mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume, nu plătești 10%. După anumite praguri, îți vine altă impozitare. Este impozitarea progresivă”, a spus Marcel Ciolacu la Antena3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...