Ministrul Finanțelor anunță: Punem statul la dietă

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Tánczos Barna
Tánczos Barna
Tanczos Barna a vorbit despre bugetul țării. 

Bugetul pe anul 2025 aduce o schimbare semnificativă în alocarea resurselor publice. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat marți seara că vor fi reduse cheltuielile pentru instituțiile statului, dar vor crește bugetele dedicate infrastructurii, educației și sănătății. „Am prezentat proiectul de buget în Coaliție și am avut primele discuții cu partenerii de guvernare. Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând, propriile cheltuieli”, a declarat ministrul.

Bugetul Administrației Prezidențiale va fi redus cu 10%, Senatul va primi cu 5% mai puțin, iar Camera Deputaților cu 9%. În schimb, ministerele esențiale pentru dezvoltarea țării vor beneficia de creșteri semnificative. Educația va primi un buget mai mare cu 10%, Transporturile vor avea o creștere de 20%, Sănătatea va beneficia de un plus de 50%, iar Ministerul Mediului va avea un buget cu 51% mai mare comparativ cu anul anterior.

Investiții strategice în infrastructură și sănătate

Un capitol esențial al bugetului pentru 2025 îl reprezintă investițiile strategice. Ministerul Transporturilor va continua finanțarea proiectelor de autostrăzi, cum ar fi Sibiu-Pitești, Sibiu-Făgăraș, Focșani-Bacău, Ploiești-Buzău și Buzău-Focșani. Totodată, reabilitarea liniilor de cale ferată va rămâne o prioritate, pentru a îmbunătăți conectivitatea între regiunile țării.

În sectorul sănătății, fondurile vor fi alocate construcției spitalelor regionale de urgență din Craiova, Iași și Cluj, proiecte care se află în diferite stadii de implementare. Totodată, vor fi realizate investiții importante în modernizarea sistemelor de apă și canalizare, precum și în construirea centrelor de colectare selectivă a deșeurilor, un pas necesar pentru gestionarea mai eficientă a resurselor de mediu.

Educație digitalizată și sprijin pentru comunități

Bugetul pe 2025 include măsuri dedicate educației, precum continuarea Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar și digitalizarea universităților. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru construirea de campusuri destinate învățământului dual, un sector care pregătește tineri pentru meserii tehnice foarte căutate pe piața muncii.

„Așa cum am promis, România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă, dar care va asigura plata salariilor și pensiilor, investiții masive în economie și fonduri consistente pentru dezvoltarea localităților”, a declarat Tanczos Barna. Prin această abordare, Guvernul își propune să creeze un echilibru între reducerea cheltuielilor inutile și stimularea dezvoltării economice prin investiții bine direcționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik

pixel