Mircea Coșea: ”Nu mai avem bani nici să trecem strada”. Soluția profesorului pentru redresarea economiei

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni pe stradă
Oameni pe stradă
EXCLUSIV
Invitat în cadrul emisiunii „Totul despre bani” din 9 octombrie, profesorul Mircea Coșea a abordat o serie de subiecte de actualitate economică, printre care inflația, îndatorarea și deficitul bugetar.

Acesta a subliniat că este nevoie de o discuție amplă și echilibrată la nivel național, implicând specialiști din diverse domenii, pentru a găsi soluții viabile la problemele economice actuale. De asemenea, Coșea a atras atenția asupra importanței unei comunicări credibile cu populația și asupra nevoii de a atrage capitalul românesc către investiții productive.

O discuție echilibrată, nu politizată

”Trebuie să avem o discuție care să fie foarte echilibrată, nu politizată și la care să fie chemați oameni de peste tot. Asta înseamnă profesori, analiști, nu doar miniștri și reprezentanții sindicatelor”, a explicat profesorul Coșea. El a comparat situația României cu cea a altor țări care, după război, au reușit să își reconstruiască economia prin dialog național și implicarea specialiștilor din diverse domenii.

Potrivit acestuia, abordarea actuală a problemelor economice - inflația, îndatorarea și deficitul - este adesea unilaterală și incompletă. Coșea a subliniat că aceste trei elemente nu trebuie privite exclusiv ca aspecte negative, ci ca posibile instrumente de dezvoltare economică, dacă sunt gestionate corespunzător.

”Inflația poate fi folosită pentru a stimula activitatea economică și pentru a continua dezvoltarea, dar asta presupune un alt tip de guvernare, unul foarte tehnicist și nu politicianist”, a adăugat Coșea, punctând necesitatea implicării unor experți care să aibă sprijin politic și să poată lua măsuri credibile și eficiente.

Populația, cheia pentru succesul măsurilor economice

Coșea a subliniat importanța unei comunicări sincere și directe cu populația, avertizând că, fără un astfel de dialog, măsurile economice riscă să eșueze. ”Populația trebuie să fie folosită ca sprijin pentru măsurile care se vor lua. Dacă va fi tratată cu lipsă de respect, lucrurile nu vor merge bine”, a declarat profesorul.

El a făcut referire la anul 2024, care va aduce schimbări economice și sociale importante, însoțite de promisiuni de creșteri de pensii și ajutoare, dar care vor avea și un cost pe termen lung. ”Totul e luminos, artificii cresc, pensiile cresc, ajutoarele curg. Dar vine și întunericul, când trebuie să plătim ce am consumat”, a avertizat Coșea.

Pentru a face față acestor provocări, România trebuie să își regândească strategiile economice și să nu mai fie dependentă de ceea ce se întâmplă în Europa Occidentală, mai ales în sectoarele industriale. Profesorul a subliniat că investițiile străine nu sunt întotdeauna soluția ideală, în special dacă ele nu contribuie la modernizarea și tehnologizarea economiei locale.

”Ne putem lăuda că au venit investitori străini și au făcut o fabrică de cărămizi. Dar nici măcar nu intră în revoluția industrială. În Ungaria, la 20 de km de granița noastră, se construiesc fabrici de baterii ultramoderne, de automobile electrice. Noi suntem încă la cărămizi”, a comentat Coșea cu o notă de ironie.

La întrebarea de ce în România nu se întâmplă acest lucru, profesorul de economie a explicat că: ”Faptul că trecem printr-un moment greu. Că nu mai putem să promitem marea cu sarea, că n-avem cum să promitem că în patru ani de zile vom fi pe locul 10 în Europa, că noi n-avem bani nici măcar ca să trecem drumul

Capitalul românesc trebuie mobilizat

Profesorul Mircea Coșea a criticat, de asemenea, reticența capitalului românesc de a investi în proiecte naționale, arătând că teama de riscuri economice îi face pe investitori să-și țină banii în afara țării. ”Capitalul românesc, atâta cât este el, nu intră în afaceri pentru că riscul este prea mare. Se teme de ceea ce se va întâmpla”, a explicat acesta.

Potrivit lui Coșea, această situație duce la o dependență excesivă de investițiile străine, care, de multe ori, nu aduc valoare adăugată semnificativă economiei locale. ”Facem investiții pe care alții nu le vor”, a subliniat el, referindu-se la exemple de investiții minore în fabrici care nu contribuie la modernizarea economiei.

O strategie credibilă, cheia dezvoltării pe termen lung

În opinia profesorului Coșea, România trebuie să adopte o strategie economică credibilă și realistă, bazată pe o planificare pe termen lung și pe asumarea unor măsuri care să fie clare și transparente pentru populație. ”Nu mai putem promite marea cu sarea”, a afirmat Coșea, adăugând că este nevoie de un discurs sincer, care să explice oamenilor că dezvoltarea presupune sacrificii pe termen scurt pentru a obține beneficii pe termen lung.

”Trebuie să spui populației: asta e situația, dar pentru asta avem nevoie de o strategie clară. În alte țări, candidații la alegeri au spus: dacă mă alegeți pe mine, peste zece ani veți fi pe locul trei în Europa. Și au prezentat un plan concret, an cu an, cu finanțări clare”, a exemplificat profesorul.

Coșea a criticat, de asemenea, promisiunile nerealiste făcute de politicieni, referindu-se la declarațiile recente ale premierului, care a afirmat că România va ajunge în primii 10 din Europa. ”Hai să fim serioși. Nu mai putem măsura succesul doar prin creșterea PIB-ului. Dacă nu ținem cont de distribuția veniturilor și de dezvoltarea teritorială, ne păcălim singuri”, a avertizat profesorul.

În concluzie, profesorul Mircea Coșea consideră că România a înregistrat progrese semnificative, însă viteza de dezvoltare rămâne insuficientă pentru a ne apropia cu adevărat de standardele economice europene. ”Avem nevoie de o dezvoltare cu viteză mai mare. Acum suntem într-o cursă, dar cu viteză de melc”, a concluzionat acesta.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Fermier
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Curs valutar
Foto: Politia de Frontiera
Motor de avion / sursa foto: Freepik.com
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Exploatare de litiu
Ședință de Guvern
Bursa / sursa foto: Pexels.com
Foto: pexels.com

pixel