Mircea Coșea: România pierde CINCI mari oportunități

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea a vorbit explicat, exclusiv pentru DCBusiness, care sunt marile oportunități pe care România le pierde în contextul crizei și a războiului de la graniță.

Analistul a început că România ”pierde oportunitatea de a intra într-o nouă fază a dezvoltării. Ani de zile nu a existat o strategie de dezvoltare. Această criză de la granițele noastre ne deschide anumite oportunități dar noi nu suntem pregătiți să le punem în aplicare”. 

Agricultura

Profesorul Mircea Coșea a explicat că România ar trebui să se restructureze iar prima ar fi cea legată de potențialul agricol: ”Intrăm într-o criză agricolă. România este a doua sau a treia țară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului agricol. Este cea mai bine dotată, după Franța, cu pământ pentru agricultură. Ar putea hrăni de aproape cinci ori mai multă populație decât România, deci ar putea să devină un exportator net de alimente, de cereale, de tot ceea ce înseamnă elementele pe care criza alimentară le va aduce în față. Dar, pentru asta trebuie o politică specială de dezvoltare a agriculturii pe baze intensive. Asta înseamnă valorificarea în țară a resurselor, pentru că importul de materii prime importuri de produse prefabricate și o explozie de materii prime, energie dezechilibrează balanța comercială dintr-o țară care ar putea exporta pentru aproape jumătate din Europa. Noi importăm 70% din mâncare deci această oportunitate o pierdem, e prea târziu”.

Independența Energetică

Profesorul Mircea Coșea a mai explicat că: ”A doua oportunitate este cea legată de independența energetică. Se vorbește foarte mult, însă nu vom reuși să facem așa cum se dorește, pentru că nu putem să mergem pe o linie care să ne aducă independența, fără să avem probleme din punct de vedere al raportului energetic. Ce înseamnă asta. Înseamnă că noi vom continua să importăm gaz, pentru că extracția de gaz merge greu, și chiar cea care a început în Marea Neagră nu e cea pe care o doream cu Exxon și cu ceilalți, nici nu mai știm ce se întâmplă acolo. Trecerea la cărbune ne va da înapoi cu zece ani. Nu știm în ce măsură vom putea să folosim energia nucleară pentru că nu avem contracte ferme cu cei care trebuiau să ne aducă tehnologia. Deci, din punctul meu de vedere, deși suntem țara cea mai dotată din punct de vedere al obținerii independenței energetice nu vom obține acest lucru. Vom rămâne tot dependenți de gaze de un import, nu foarte mare dar vom rămâne dependenți”. 

Portul Constanța

”O a treia oportunitate pe care o pierde România este Portul Constanța”, a continuat profesorul Coșea și a adăugat că: ”Portul Constanța ar fi putut să devină cel mai important port de export de cereale la Marea Neagră. Nu va putea să ajungă la această performanță pentru că trebuie investiții importante. Trebuie un program special. Trebuie să se facă un terminal pentru gazele lichefiate.  Totul înseamnă o investiție și un program pe termen lung.”

Investiţie UITATĂ, începută înainte de 1990, în Portul Constanţa. Dumitru Costin (BNS): Puteam avea cel mai mare terminal de gaze lichefiate din Europa

Majorarea bugetului Apărării

Analistul economic a vorbit și de o a patra oportunitate pe care România o pierde în contextul în care se majorează bugetul apărării: ”Pierdem suma pe care o cheltuim și o vom cheltui și mai mult pentru apărare pentru import de armament. Acest import de armament deocamdată nu poate să fie trecut pe offset, pentru că noi nu avem o lege care să facă așa ceva. Este un început, este o lege foarte mediocră, a trecut prin Parlament, nu știu în ce stadiu este. Ar fi trebuit să ne pregătim așa cum a făcut Polonia pentru offset adică să atragem tehnologie mână de lucru calificată prin importul acestui armament de ultimă generație. Deci, ce vreau să spun este că, instituțional în România nu este pregătit o casă ca să valorifice oportunitățile. Instituțional noi nu am putut valorifica oportunitatea de intrare în Uniunea Europeană. După atâția ani de la intrare nu am reușit să fim la nici un produs în Top Ten. Nu am reușit să facem nimic în legătură cu politicile europene. Nu suntem autoarelor politici europene. Deci această oportunitate am pierdut-o. Nu avem autostrăzi, nu avem Schengen. Tot ceea ce alții au obținut, noi nu am obținut”.

Parteneriatul strategic cu SUA

Profesorul Mircea Coșea a abordat și oportunitatea pe care România ar avea-o cu partenerul strategic Statele Unite ale Americii: ”Nu avem vize pentru americani pentru că ori nu insistăm pe politica externă, ori nu avem instituții care să facă ca toate lucrurile să meargă în direcția asta”.

Analistul a încheiat spunând că: ”Deci, concluzia finală este că pentru a folosi oportunitățile trebuie să ai un stat puternic. Or, un stat puternic înseamnă instituție care funcționează, înseamnă încrederea populației în guvern și în instituțiile statului. Și mai înseamnă încă ceva, un anumit loc de prestigiu în dialogul internațional. Nu-l avem nici pe ăsta. Am văzut acum ce se întâmplă cu vizitele marilor conducători ai lumii: Ne cam ocolesc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel